Izvor: RTS, 11.Maj.2023, 16:34

Да се не забораве јунаци са Кошара

Навршило се  24 године  од погибије војника  Изета Чолаковића из Тутина, једног од бројних припадника херојске 125. моторизоване бригаде Војске Југославије, који су на Кошарама дали живот за своју отаџбину. У ноћи између 10. и 11. маја НАТО авијација засула је  касетним >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бомбама њихове  борбене положаје. У априлу те године у бици за Кошаре погинули су  и двојица Новопазараца - Никола Поповић и Насер Вучељ.
Ни после 24 године ране породице  ратног хероја Изета Чолаковића  нису зарасле. Имао је  22 године када је  погинуо.

“Био је врхунски другар и пријатељ, брат и сви смо горе били једно, на жалост кад је он преминуо ја сам био рањен, каже Милорад Башчаревић, каже Изетов саборац са Кошара,
“Десет дана пре него што је страдао, долазио је кући, пустили су га из војске да нас обиђе. После се вратио и онда смо чули вест да је погинуо” објашњава Нермин Чолаковић, брат хероја са Кошара.
Изет Чолаковић је један од 108 хероја који су на Кошарама дали свој живот за отаџбину.

"Почетком дана, у току ноћи 00:30 погинуло 17 витез хероја од НАТО авијације и касетних бомби на Кошарама али оно што је данас нужно битно и не може се десити да се направи ни корак назад, то је да сваки јунак, херој па и Чолаковић Изет мора да добије име трга, улице, споменик адекватан његовим витешким делима у Тутину”, истиче пуковник Љубинко Ђурковић, ратни командант Кошара.

Деветнаестогодишњи  Никола Поповић Џиле из Новог Пазара погинуо је на Велики петак 9. априла  1999.године , првог дана битке на Кошарама.

“У преподневним сатима стигао је један комби испред породичне куће али није се зауставио ту на тој капији већ стотинак метара испод наше куће. Мајка је у међувремену угледала два-три војника која су ту стојала и она је својим речима - Ја имам сина исто као што сте ви, ево да вам по једно јаје ваља поклоним, то је исто као да сам њима дала али у међувремену није знала да је у том комбију њен син”, каже Ненад Поповић, Николин брат.
У насељу Дежевски пут  у близини Николине родне куће другови из детињства и комшије сећају се  с поносом хероја.
“Налазимо се поред мурала нашим херојима са Кошара. То је мурал осликан Николи Поповићу, Насеру Вучељу и  Зорану Филиповићу”, објашњава Слободан Недељковић председник Удружења "Пријатељи Петрове цркве" у Старом Расу.

Покренута је и иницијатива да  у част погинулог јунака Николе  Поповића улица у том крају назове његовим именом. Од децембра 2020. године једна улица у Новом Пазару носи име ратног хероја са Кошара Насера Вучеља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.