Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 16:12

"Кијамет ефендија": Упознајемо вас са професором Душаном Сакулским из Руме

Ових дана у завичају у Руми борави професор Душан Сакулски, који годинама живи у Јужноафричкој Републици, где се као научник и саветник у тамошњем министарству бави системом одбране од природних катастрофа. Професор Сакулски предавач је на више факултета у свету, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << а у Србији је познат по дипломском раду, као идејни творац фрушкогорског коридора.
Кијамет или белај ефендија, друго је име доктора техничких наука, Душана Сакулског из Руме, који каже да му је мисија да радом помаже људима и планети. Пре одласка у Јужну Африку где је докторирао, радио за Уједињене нације и осмислио систем за смањење ризика од катасрофа, дипломирао је у Београду на идеји фрушкогорског коридора и данас је, каже, срећан што су велики радови у току.

"41 или две године је прошло, сад и да не бројим, и никад није касно, обрадовало ме је, баш ме је обрадовало и са нестрпљењем чекам да седнем у ауто и да дођем из Руме у Нови Сад, новим путем", наводи проф.др Душан Сакулски.
Професор Сакулски научно-истраживачким радом бавио се и у Немачкој, више од 20 година у Јужноафричкој Републици, а радећи за Уједињене нације, знање је пренео на бројне докторанте од Кеније и Емирата до Србије. Добио је посао и у НАСИ, користи више компјутерских језика, највише математички језик. Предавао је пред нобеловцима, као експерт за управљање ризицима од катастрофа.
"Што више урадити пре него што се било која катастрофа догоди, безболније ћемо проћи, зато што ћемо на неки начин бити спремни. Ако крене олуја, не можемо ми њу зауставити, али ако се спремимо и знамо и на време се све то уради, штете ће бити мање. Неке природне катастрофе се дају врло солидно припремити - поплава, суша; неке тешко - земљотрес или вилкан", истиче проф.др Душан Сакулски.
Додаје: "Једна од највећих награда за неког који образује, кад видите да сте малко макар допринели да се живот младог човека промени на боље, под наводницима да кажем. Кад видите тај сјај у очима на последњем часу и кад вам они за довиђења поклоне књигу, а на последњој страници пише: “Нашем драгом професору, хвала што сте нам отворили очи!"
Чувајмо планету, поручује др Сакулски, човек невероватних талената, који је за живот одабрао јужноафричку обалу океана и место где китови рађају бебе. Науци и даље доприноси, иако је у пензији, али и музичкој сцени, удараљкама или са гитаром, као пети Битлс, младима познат као профа великог срца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.