Izvor: RTS, 06.Maj.2023, 20:59

Ескобар се уписао у књигу жалости у Вашингтону: Знајте да смо уз вас

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар уписао се у Вашингтону у књигу жалости која је отворена у амбасади Србије поводом убиства деце у школи "Владислав Рибникар", а потом и у селима у околини >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Младеновца и Смедерева.
"Народу Србије, у име америчког народа и лично име, изјављујем најдубље саучешће на овај дан жалости. Знајте да смо у вашој тузи уз вас у пријатељству. Заувек вас пријатељ, Габријел Ескобар", написао је заменик помоћника државног секретара САД, речено је Танјугу из амбасаде.
Грађани испред зграде амбасаде доносе цвеће, пале свеће и остављају играчке. Поводом две велике трагедије у којима је убијено 17 људи међу којима је и осморо ђака из школе Владислав Рибникар заставе Србије спуштене су на пола копља на амбасади у Вашингтону, на згради Мисије у Њујокру као и конзулатима у Њујорку и Чикагу.
У амбасади Србије и конзулатима у Њујорку и Чикагу јуче су отворене књиге жалости, у коју су се, како је речено Танјугу у амбасади, уписали бројни чланови дипломатског кора, а међу првима амбасадори Хрватске и Кипра, као и представници конгреса, академске и научне заједнице, дијаспоре. Међу онима који су се јуче уписали био је и конгресмен Ерик Сволвел.
Уписали су се и амбасадори Румуније, Белорусије, Бугарске, цела дипломатска мисија Црне Горе, заменици амбасадора Украјине и Грчке, представници амбасада Русије, Француске.
Књига жалости ће у Вашингтону бити отворена и у понедељак, речено је Танјугу у амбасади.
Помени у црквама широм САД У црквама СПЦ широм Сједињених Држава, попут Цркве Св. Луке у Вашингтону, одржани су помени за све жртве напада у школи "Владислав Рибникар".
Црква Светог Николе у Брукфилду двадесетак километара од центра Чикага, позвала је вернике да сутра после литургије присуствују помену који ће се служити за невино настрадале и спасење српског народа.
Црква Светог Симеона - Шарлот, Северна Каролина, само је једна од бројних која је позвала све чланове своје парохије да данас дођу у цркву да искажу дубоко жаљење и саучешће.
Такође, владика источно амерички Иринеј упутио је у среду позив свима да у молитвама мисле на жртве трагичног догађаја у школи на Врачару.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.