Izvor: RTS, 04.Maj.2023, 19:04

Промене у понашању детета – "Ништа без сарадње и подршке породице"

Бојана Отовић Пјановић из МУП-а рекла је за РТС да је породица кључ свега и да ће родитељи најпре спознати промену понашања детета и они треба да сарађују, да немају отпор према налазу стручне службе психолог-педагог у школи. Драган Вулевић, специјалиста за социјално >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << право, напомиње да лекари дају за децу нижег календарског узраста дијагнозу: структурисани поремећај понашања и личности, али не знају одакле је проблем.
Тринаестогодишњак који је јуче убио осморо ученика и школско обезбеђење и ранио шесторо својих другова и наставницу налази се на Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину. С њим је након поноћи разговарао конзилијум лекара, а даљи прегледи уследиће наредних дана. Требало би да се дечаков отац, коме је одређено задржавање од 48 сати, сутра у 10 часова појави пред Вишим јавним тужилаштвом.

Гостујући у Београдској хроници, Бојана Отовић Пјановић је рекла да дуго година ради у МУП-у и да није била сведок ни на телевизији да се тако нешто десило у нашој земљи.
"Све што смо могли у датом тренутку, сва министарства су предузела из своје надлежности, али осећам личну одговорност као да сам могла нешто учинити, тешко је говорити о томе, али сви заједно као систем треба да урадимо много шта", рекла је она.
Према њеним речима, сви предлози који су дати могу довести до решења неког проблема, ништа без сарадње и подршке породице, породица је кључ свега, родитељи ће најпре спознати промену понашања детета и они треба да сарађују, да немају отпор према налазу стручне службе психолог-педагог у школи.
Приликом тестирања детета за упис у први разред, ако се појави неки индикатор да дете манифестује неку промену, до 18. године не можемо дати званичну психијатријску дијагнозу, можемо да укажемо на поремећај личности, навела је она.
Ако нам стручна служба укаже да су евидентне промене у понашању детета, које манифестује агресивно понашање и превише је повучено у себе, подршка и сарадња родитеља да прихвате свест у понашању детета да би на време предузели адекватне здравствене мере и превенцију менталног здравља и сарађивали са здравственим институцијама, умногоме би спречила ово, истакла је она.
Одакле је проблем Драган Вулевић каже да лекари дају за децу нижег календарског узраста дијагнозу: структурисани поремећај понашања и личности; али додају: непозанте етиологије, не знају одакле је проблем.
"Они би могли кроз своје специјалистичке службе да избаце тај термин и утврде који је разлог, да ли је у оквиру породичног окружења, да ли је то динамика односа унутар саме породице, однос родитељ–родитељ, родитељ–дете, морали би то на тај начин да третирају", каже Вулевић.
Помогли би и другим службама, и психопедагошким службама у школи и органима старатељства у систему социјалне и породичноправне заштите како успоставити нормалан раст и развој детета које не би овако искакало, рекао је он.
Јавност је била изненађена вешћу да ђак који је убио осам и ранио седам особа не може кривично да одговара, пошто још нема 14 година. 
Бојана Отовић Пјановић каже да је закон такав, на основу процене је постављена та старосна граница, негде је нижа, у Швајцарској је то 10 година.
Драган Вулевић додаје да у оквиру породичног закона има неколико степена за одређену могућност: да дете старије од 10 година, уколико је у стању да разуме о чему се ради, има право да дâ мишљење, дете од 15 година може да одлучи с којим родитељем ће живети, може да одлучи да се запосли уз сагласност родитеља, има делимичну пословну способност.
"Да ли треба смањити границу кривичне одговорности са 14 на 12 година, ја то не могу да кажем, требало би да дају мишљење психолози и психијатри", каже он.
Следећи степеник – шта даље Бојана Отовић Пјановић каже да је код дечака примећено апсолутно одсуство емпатије. Драган Вулевић додаје да је то структурални поремећај понашања и личности непознате етиологије, ту би добро било да се утврди разлог одакле такво одсуство емпатије, једна равна линија.
Отовић Пјановићева је рекла да ради са малолетницима. "Још сам у шоку и под општим утиском. Све време размењујемо искуства шта је могло да се уради, а да нисмо учинили осуђујући и себе и своје поступке. Ипак је заказала породица, то је моје мишљење, мени је немогуће да је на радном столу стајала скица, негде је вапио за пажњом, детету је потребна пажња родитеља", навела је она.
Ова ситуација је потресла сву децу, министарка здравља је изашла и урадиће се много, успећемо да нађемо решење, али нећемо моћи без подршке родитеља, напомиње она.
"Уколико имам подршку родитеља док сам поступала према малолетним лицима – већ знам да сам 80 одсто на путу да решим проблем с њим. Ако родитељ неће да прихвати проблем, имате проблем, иду са браниоцима, прете тужбама и сви ми смо у законским оквирима у немогућности да било шта реализујемо", истакла је Бојана Отовић Пјановић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.