Izvor: RTS, 03.Maj.2023, 18:05

Обилне поплаве на северу Италије, поплављена насеља - погинуле две особе

Најмање две особе су погинуле, а једна се води као нестала у поплавама услед обилних киша у региону Емилија Ромања у Италији. Излила се река По. Поплављена насеља. Регион тражи увођење ванредног стања.
Старији мушкарац погинуо је када се река Сенио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << због обилни падавина излила у граду Кастел Болоњезе, у провинцији Равена, региону Емилија Ромања, преноси Ројтерс.
Још једна особа је погинула када се срушила кућа у месту Фонтанеличе код Болоње, након што је покренуто клизиште.
"Тело мушкарца старог око 70 година пронађено је у кући која се срушила у оближњем селу Фонтанеличе, док се једна особа води као нестала“, рекао је Ројтерсу портпарол ватрогасне службе .
Снимци које је објавила ватрогасна бригада показују велике поплаве у области између Болоње, главног града Емилије Ромање, и града Равене на обали Јадранског мора.
Ватрогасна бригада је саопштила да је извела око 400 спасилачких операција, евакуишући десетине људи.
Интензивна и дуготрајна киша, најмање 300 мм у последња 24 часа што је једнако киши која пада у просеку у току два месеца, која је пала у региону Емилија Ромања подигла је ниво реке По за више од један и по метар.
Река По која је до ових киша била скоро без воде због дуготрајних суша, поплавила је насеља, железницу, воћњаке, винограде, изазивајући клизишта и поплаве те наносе блата, онемогућавајући саобраћај.
Председник региона Стефано Бонаћини је изјавио да је ово један од најтежих момената за регион због количине кише која је пала за свега 48 сати.
Додао је да се Италија бори са климатским променама, дуготрајном сушом, а затим и огромним количинама кише. Указао је и да је потребно на време предузети све мере не би ли били спремни за овакве ситуације.
Премијерка Ђорђа Мелони рекла је у саопштењу да је у "сталном контакту" са властима и изразила "солидарност и блискост" са онима који су погођени поплавама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.