Izvor: RTS, 02.Maj.2023, 12:19

Међународни сајам привреде у Мостару, Брнабићева се састала са Човићем и Кришто

У Мостару је почео Међународни сајам привреде. Међу око 800 излагача из више земаља су и привредници из Србије. У граду на Неретви су премијерка Ана Брнабић и делегација Привредне коморе Србије. Брнабићева се састала са председавајућом Вијећа министара БиХ Борјаном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Кришто, а претходно и са замеником председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине и председником Хрватског народног сабора БиХ Драганом Човићем.
Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је на отварању 24. Међународног привредног сајма, да се нада да ће регион наставити да развија односе и просперитетан Балкан за све своје грађане и привреднике и позвала Босну и Херцеговину да се придружи Отвореном Балкану.
Ана Брнабић је рекла да делегацију Србије на овом сајму чини 14 предузећа из разних сектора а да чињеница да је делегација појачана послаником Милимиром Вујадиновићем, председником Групе пријатељства са Босном и Херцеговином показује колики значај Србија придаје сајму у Мостару и односима са БиХ и регионом.
"Пре 48 сати сам била у Загребу где сам имала добре разговоре са хрватским премијером Пленковићем. Надам се да ћемо у наредним недељама и месецима наставити овим путем и да заједно развијамо миран, стабилан и просперитетан Балкан за све наше грађане и привреднике", истакла је она.
Замолила је све у Босни и Херцеговини да размисле о укључивању у иницијативу Отворени Балкан и навела да то нема никакве везе са политиком осим што би смањило тензије.
"Сада су у Отвореном Балкану Србија, Северна Македонија и Албанија а добро би нам дошла већа укљученост БиХ и Црне Горе. Ова иницијатива је посвећена отварању граница и узајамном слободном протоку људи, роба, капитала и услуга, стално отвореним граничним прелазима, различитим инспекцијама пре свега фитосанитарној и ветеринарској које су потпуно усклађене и да обезбедимо да наша привреда и људи имају веће бенефите од наше међусобне сарадње", рекла је Брнабићева.
Истакла је да спољнотрговинска размена Србије и БиХ расте и да је у последњих 10 година удвостручена, те да је БиХ Србији други извозни партнер а Србија БиХ трећи.
"То показује и колики је потенцијал наше сарадње који се можда и не види на први поглед, јер нам се чини да су важније неке друге земље са већим привредним потенцијалима, али када се погледају ове чињенице, види се да нису", навела је Брнабићева.
Додала је да је прошла година била одлична и да је тада међусобна размена скочила за 33 одсто, а извоз из БиХ у Србију за скоро 40 процената и оценила да је мостарски сајам једна од манифестација која је у том напретку имала важну улогу.
Организаторима је честитала на успешно организованом сајму и изразила наду да ће он допринети новим добрим резултатима у будућности.
Никшић:  Налазимо у времену мноштва изазова  
Председник Владе Федерације БиХ Нермин Никшић рекао је на отварању сајма да се налазимо у времену мноштва изазова са којима се суочава цела Европа.
“У време растуће поларизације на домаћем и међународном плану требају нам иницијативе које интегришу, промовишу сарадњу и повезују. Економија је засигурно један од кључних интегративних чинилаца нашег друштва. Зато је мостарски сајам важан интернационални догађај који завређује пажњу и подршку свих чинилаца домаћег и регионалног поретка“, рекао је Никшић.
И хрватски премијер Андреј Пленковић обратио се присутнима, истакавши да се сајам одржава у контексту важних, промењених околности за БиХ.
“БиХ је од децембра држава кандидат за чланство у ЕУ. То је велики корак напред, велика вредност за целу земљу и након храбрих одлука високог представника ствара се оквир за напредак, развој привреде и дубљу интеграцију БиХ у ЕУ“, рекао је Пленковић.
Брнабићева са Човићем и Кришто Премијерка Брнабић састала се у Мостару са замеником председавајућег Дома народа Парламентарне Скупштине Драганом Човићем.

"Разговор о билатералним економским и политичким односима са замеником председавајућег Дома народа Парламентарне Скупштине БиХ уочи 24. Међународног привредног сајма у Мостару. Настављамо да унапређујемо нашу сарадњу зарад заједничког регионалног просперитета", написала је премијерка на Твитеру.
Након састанка са Човићем, Брнабићева се у Мостару састала и са председавајућом Савета министара БиХ Борјаном Кришто, са којом је, како каже, разменила идеје о регионалној трговинској сарадњи, заједничком раду на економским потенцијалима и инфраструктурној повезаности са циљем даљег развоја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.