Izvor: RTS, 02.Maj.2023, 09:35

Продужени викенд смањио резерве крви, које групе недостају

Празнични дани су увек проблематични за прикупљање крви, па су резерве са тродневне пале на дводневне. Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви Србије апелује на грађане да буду добровољни даваоци и истиче да недостају нулта позитивна и А позитивна крвна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << група. Циљ је, каже, да у Србији уместо садашње три, четири особе на 100 добровољно дају крв како би сви пацијенти били збринути без икаквог одлагања. 
У Институту за трансфузију крв је јуче добровољно дало 45 грађана, што је, наводи Мирјана Кнежевић, веома добир одзив с обзиром на то да су празници и да је то једино место где се крв могла дати. Данас очекују још већи број добровољних давалаца.
 
Каже да су у петак имали тродневне резерве крви, али с обзиром на викенд и празничне дане, сада су на дводневним резервама.
"Највише нам недостају оне које су и најчешће у нашој популацији, нулта позитивна и А позитивна крвна група. Те групе су се за време празника, односно продуженог викенда, више потрошиле. Позив увек упућујемо свим суграђанима који испуњавају услове да буду добровољни даваоци крви", апелује Кнежевићева.
У Србији је за сада проценат добровољних давалаца три посто, а циљ је, истиче Кнежевићева, да четири особе на 100 добровољно дају крв. У том би случају током године били, како каже, мирни и пацијенти збринути без икаквог одлагања. 
"Зато је важно да стално подсећамо и ви медији сте нам много помажете у раду и мотивацији суграђана, да није добро да се трансфузије крви сетимо само када се догоде неке несреће или када чујемо да некоме у нашем окружењу треба. Због тога је важно да се редовно, континуирано даје крв, како би сви били збринути", нагласила је она.
Ко све може дати крв Давалац крви може бити свака особа од 18 до 65 година којој се лекарским прегледом и провером хемоглобина утврди да давањем крви неће угрозити ни своје здравље нити здравље онога ко ће примити њену крв.
"Сви ми имамо резерву крви која нам није неопходна, односно уколико је изгубимо можемо да наставимо да живимо. Ми дајемо само део те резерве крви, даје се 450 милилитара крви. Накнада тог волумена је у наредних пола сата. Најтеже и најдуже се обнавља гвожђе у крви и њему је потребно два месеца. Због тога крв на три месеца дају мушкарци, а на четири жене и да прође и више времена да би били сигурни да се све вратило у нормалу", објашњава Кнежевићева.  
Додаје и да постоје и привремена ограничења за давање крви као што су пирсинг, тетоважа, акупунктура. То значи да било какво сечење, пробадање и ушивање коже, одлаже давање крви за шест месеци.
"Тако да они који су се тетовирали у скорије време морају мало сачекати, али они који имају тетоважу од пре више година, односно више од шест месеци слободно могу да буду добровољни даваоци крви", прецизирала је Кнежевићева. 
Такође, они који пију лекове за алергију не могу дати крв док у потпуности не заврше терапију. После прехладе, грипа, примене антибиотика, мора проћи седам до десет дана и то су све привремена ограничења.
Истиче да они који болују од неких тежих обољења, малигних, хроничних су трајно контраиндиковани и не могу бити даваоци крви.
Где се и када може дати крв Сутра ће трансфузиолошки аутобус бити код Старог Меркатора од 10 до 15 часова, а у четвртак, 4. маја, испред Дома здравља у Пожешкој улици од 9 до 14 часова.
Акцији се истог дана придружује и "Атеље 212", где се крв може дати од 10 до 15 сати, као и Црвени крст Обреновца од 9 до 14 часова.
У петак, 5. маја, од 11 до 16 часова аутобус ће се налазити испред Цркве Светог Преображења Господњег на Видиковцу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.