Izvor: RTS, 01.Maj.2023, 20:51

Си-Ен-Ен: Сателитски снимак кинеске војне базе и њених небеских подморница

Велики балон који је развила кинеска војска први пут је примећен у удаљеној бази у пустињи северозападне Кине, показују најновији сателитски снимци које је приказао Си-Ен-Ен.
Експерти за ваздухопловство кажу да би слике, снимљене три месеца пре >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << него што је кинески шпијунски балон оборен код обале Јужне Каролине, могле да сигнализирају значајан напредак у кинеском програму ваздушних бродова, демонстрирајући свестранију и покретљивију летелицу од раније познатих и виђених.

Слике, које је у новембру 2022. направила америчка компанија за сателитско снимање „Блек Скај“ приказују око 30 метара дугачак балон усред скоро километар дуге писте у пустињском војном комплексу на северозападу Кине.
Бројни стручњаци за ваздухопловство, потврдили су да снимци показују балон и писту, обележену централном тачком која се користи за лансирање ваздушних бродова, као и масивни хангар за њихово смештање.
Извршни директор Института за ваздухопловство у Оклахоми Џејми Џејкобс рекао је да би овакав балон могао да се користи као "небеска подморница" и да изгледа да има наменске погонске и навигационе способности, што би омогућило да дужи временски период "крстари".
"То је заиста следећи корак за њих у смислу даљег развоја инжењеринга и подршке финансирању истраживања у том правцу“, рекао је Џејкобс.
Кинески програм блиског свемира Инцидент са шпијунским балоном из јануара привукао је значајну пажњу кинеском програму ваздушних бродова, откривајући колико ти бродови могу бити корисни за шпијунске активности.
Према извештају из 2018. о стратегији модерног ратовања, ове врсте ваздушних бродова су привлачне Кинезима јер су "јефтиније и пружају прецизније обавештајне податке од сателита", поред тога што су мање подложне уништењу него авиони.
Иако Кина није сама када је реч о коришћењу ваздушних бродова – америчка војска је користила аеростате – ово откриће сада потврђује да програми тзв. блиског свемита користи све три врсте ваздушних бродова: дирижаблове, аеростате и слободно плутајуће балоне.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.