Izvor: RTS, 30.Apr.2023, 13:04

Брнабић у Загребу: О отвореним питањима на што рационалнији начин

Премијерка Ана Брнабић поручила је у Загребу да жели да посете званичника две земље буду чешће и да не буде свака од тих посета симбол, свакако не негативан или непријатељски, већ уобичајени радни дан који ће бити искоришћен да се разговара о свим отвореним питањима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на што рационалнији начин. Такође, треба разговарати и о темама које су важне за будућност и грађана и привреде. Андреј Пленковић: Треба да доносимо одлуке које ће побољшати положај Срба и Хрватској. Председник СНВ-а Милорад Пуповац нагласио да Срби припадају европском народу и живе са европским народом.
Српско народно веће организовало је у Загребу четврту Велику скупштину, којој су присуствовали и премијери Србије и Хрватске, Ана Брнабић и Андреј Плекновић.

"Драго ми је што смо, чини се, макар за сада, јер то се код нас ипак никада не зна, успели да направимо добар и квалитетан искорак у 2023. години, пре свега захваљујући Милораду Пуповцу и министру Томиславу Жигманову и ја им се захваљујем због тога", рекла је Брнабићева на скупштини. Претходно се састала са хрватским премијером Андрејем Пленковићем.
Премијерка је поздравила потписану Декларацију о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије, коју су представници политичких партија мањина у Србији и Хрватској потписали у јануару ове године. 
"Искрено се надам да је на овај начин отворена нова димензија сарадње која ће врло брзо дати конкретне резултате, а можда је и ова моја данашња посета и боравак у Загребу управи конкретан резултат овога", рекла је Брнабићева. 
Подсетила је и да је у јануару министар Ивица Дачић заједно са министрима Тањом Мишчевић и Томиславом Жигмановим, присуствовао Божићном пријему СНВ-а у Загребу, затим се председник Александар Вучић срео са хрватским премијером Андрејем Пленковиће на маргинама форума у Давосу, те су уследили нови сусрети званичника. 
"Очекујемо да се ове године, и радићемо на томе, одрже и политичке консултације министарства спољних послова наше две земље", рекла је Брнабићева. 
Брнабићева је казала да је данас имала добре и конкретне разговоре са премијером Андреје Пленковићем око пројеката, као што су поновно успостављање железничког саобраћаја између Београда и Загреба и Љубљане, а такође су се, каже, дотакли свих отворених питања колико год тешка и емотивна она била. 
"Разговарали смо о томе како да кренемо у решавање ових питања", подвукла је премијерка Србије. 
Што се тиче српске заједнице у Хрватској, Влада Србије и председник Вучић, казала је Брнабићева, дубоко су посвећени и стало им је до тога да осете да имају сву помоћ и подршку у сваком тренутку. 
Она је навела да је од 2016. године све више финансијски улагано у пројекте српске заједнице у Хрватској, наводећи да је до сада уложено више од шест милиона евра. 
Додатно је, каже, упућена помоћ Хрватској у износу од 2,5 мииона евра за санирање последица земљотреса, те је додатно упућена помоћ СПЦ у Хрватској. 
Брнабић: Врата свих институција у Србији отворена за дијалог Премијерка је поручила да су врата свих институција у Србији, укључујући и председника, отворена за дијалог са представницима Срба у Хрватској, али и Хрвата у Србији. 
"Наши народи упућени су један ка другом и јесу и морају бити једни од најпотребнијих гараната мира, стабилности и просперитета овог дела Европе", рекла је Брнабићева. 
Она је честитала Хрватској приступање еврозони и шенгенском простору, као и на споразуму о двоструком опорезивању са САД.
"У региону какав је наш, сваки успех значи и већу стабилност и бољи потенцијал за све нас", истакла је Брнабићева.
Пленковић: Треба да доносимо одлуке које ће побољшати положај Срба и Хрватској Треба да доносимо одлуке које ће побољшати положај Срба и других националних мањина у Хрватској, рекао је у Загребу хрватски премијер Андреј Пленковић на Великој скупштини Српског народног вијећа.
"Као председник Владе који већ седму годину одржава снажно партнерство са свим представницима националних мањина у Сабору, али и са свима у Хрватској, негујући отворено и толерантно друштво у коме Хрватска у 2023. године представља земљу која је решила сва своја кључна национална питања. Хрватска је стекла међународну позицију у којем смо праткично остварили све државно-политичке циљеве у последњих 30 година", поручио је Пленковић.
Како је објаснио, "то радимо са поуздањем и жељом да сви који живе у Хрватској, било Хрвати или припадница националних мањина, уживају сва права, осећају се добро и да ће доприносити хрватској држави".
Он је рекао да то говори зато што је премијерка Брнабић сама казала да су односи Србије и Хрватске оптерећени бројним наслеђен "у задњих стотинак година".
Ти проблеми живе и утичу на расположење, поручио је Пленковић, и навео да они представљају препреке у унапређењу односа Хрватске и Србије.
Пуповац: Односи Срба и Хрвата треба поново да постану осовина нашег дела Европе Присуство премијера Србије и Хрватске, како је оценио председник СНВ-а Милорад Пуповац, представља велико охрабрење за окупљене који ће важне поруке са скупа пренети у своје средине.
"Хвала вам што сте дошли да подржите и охрабрите нас који смо се овде окупили, посебно Брнабић и Пленковић, јер је ваш долазак охрабрење од изузетне важности за оне који су се овде окупили и који ће одавде пренети поруке у своје средине и поделити их са људима са којима живе", рекао је Пуповац, председник СНВ-а, кровне организације српске заједнице у Хрватској.
Пуповац је нагласио да Срби припадају европском народу и живе са европским народом.
"Много смо учинили да земља Хрватска постане пуноправна чланица ЕУ, знамо да су односи између Срба и Хрвата, Србије и Хрватске, били и треба поново да буду осовина Европе у овом њеном делу. Заједно са пријатељима и партнерима Хрватима из Србије чинимо све и чинићемо да се на ту осовину поставе точкови европског партерства", рекао је Пуповац.
Он је подсетио да СНВ баштини дугу скупштинску традицију.
"Та традиција и наше заједничко деловање почивају на идејама заједничке слободе и заједничком живљењу на одговорности за себе и одговорности за државу у којима се деловало, нека тако буде и у будуће", поручио је Пуповац.
Навео је и да је у баштини СНВ и страдање српског народа и из њега произашле трауме, али и страдања хрватског народа и других - ромског, јеврејског, бошњачког. То су, како је нагласио, трауме које још живе као и обавезе према њима, посебно према онима чији су осећаји још повеђени, а права неиспуњена, било да је реч о некажњеним злочинима, нерасветљеним судбинама несталих или искорењеност вишевековних завичаја.
Према његовим речима, обавеза је да се увек свега тога сећамо, да будемо посвећени тим правима и осећајима и да никада не баштинимо мржњу, већ да јој се увек и свуда супротстављамо.
Смисао деловања СНВ-а Пуповац је рекао да је смисао деловања СНВ да наслеђем те две баштине шире осећај слободе за сваког грађанина, сваког припадника српског народа у Хрватској, да у њој буде свако слободан да буде оно што јесте и да нико нема проблем да то прихвати као правило слободарског друштва. Нагласио је да је важно да ниједно дете не одраста уз поздраве који су вид слављена злочина.
"Наш задатак је да свако има претпоставке да живи у срединама које имају струју и воду, у који су обновљени путеви, постоји јавни превоз, у којима имају друштвени домови, домови здравља и апотеке, да је све мања разлика између Коренице и Лапца, Госпића и Грачаца. Наша је трајна обавеза развој средина у којима живи српски народ, посебно јачање финансијско развојних капацитета и развој неразвијних општина Двора, Древника ...", рекао је Пуповац.
Додатно оснаживање средина у којима живе Срби Циљ им је, како каже, и додатни развој и додатно оснаживање средина у којима живе Срби, кроз јачање додатних услуга, кроз туризам, производњу енегије, обраду дрвета... Као важно навео је то да свака већа средина добије могућност да у свако годишње доба има бар по један културно образови или спортски прогам. Нагласио је и да образовање на српском језику тражи много већу посвећеност, нарочито по моделу Ц, којим је покривен највећи део Хватске.
"Забрињавајући је низак број ученика, учитеља и наставника укључених у тај програм. Зато је важно да заједно са школским властима развијамо програме који ће ићи према деци, да уз учење ћирилице, могу учити италијански, шпански...", казао је Пуповац.
Он је нагласио да ће неговати сарадњу и са сународницима са КиМ. Сарадња са њима биће и даље на важном месту у нашем деловању, без обзира да ли се ради о Хрватима у Србији или нашим сународницима на КиМ, рекао је Пуповац на скупу којем су присуствовали и министри Томислав Жигманов, Гордан Грлић Радман, амбасадорка Србије Јелена Милић, изласланик председника Сабора, потпредседник Владе Хрватске, посланици, преставници СПЦ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.