Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 16:30

Картум поново на удару – цивили беже, изасланик УН буди наду

Ваздушни удари потресли су рано јутрос Картум, престоницу Судана, који је ушао у трећу недељу борби између ривалских војних снага. До нових сукоба дошло је упркос постигнутом прекиду ватре, а цивили поново покушавају да побегну. Наду буди изасланик УН који је рекао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да су зараћене стране, које засад нису биле спремне за компромис, сада отвореније за преговоре. Датума било каквих разговора засад нема.
Упркос гранатирању које је јутрос потресло Картум, становници суданске престонице рекли су да је интензитет борби био мањи него претходног дана.

Страна у сукобу, суданске Снаге за брзу подршку (РСФ) оптужиле су војску за кршење прекида ватре у подручјима која су под њеном контролом. Војска није одговорила на ове оптужбе, али је претходно окривила РСФ за кршење примирја, додавши да раде на "окончању побуне".
Стотине људи су убијене, а хиљаде рањене од 15. априла када је избио сукоб између суданске војске и паравојних Снага за брзу подршку. У четвртак су командант војске генерал Абдел-Фатах ел Бурхан и генерал Мохамедо Хамдан Дагал прихватили продужење примирја за 72 сата, које, међутим, ни јуче није поштовано.
Трачак наде Генерал Абдел Фатах ел-Бурхан рекао је раније да никада неће сести са "побуњеничким" лидером РСФ-а, мислећи на генерала Мохамеда Хамдана Дагала који је познатији као Хемедти. Шеф РСФ-а је заузврат рекао да ће разговарати тек када војска прекине непријатељства.
Ипак, специјални представник УН Судану Волкер Пертес је за Ројтерс рекао да је недавно осетио промену у ставовима две стране и да су били отворенији за преговоре.
"Реч 'преговори' или 'разговори' није постојала у њиховом дискурсу у првој седмици“, рекао је Пертес.
Навео је и да су стране именовале своје представнике за разговоре до којих би могло да дође у Саудијској Арабији или у Јужном Судану. Пертес је рекао и да је хитно потребно да се направи механизам који ће пратити поштовање прекида ватре. То је, како истиче, рекао и Савету безбедности. Иако су, каже, обе стране мислиле да могу да изађу као победнице, ставови су им се мењали.
Док су раније давали изјаве да друга страна морала да се "преда или да умре", сада говоре да прихватају неки облик разговора, рекао је Пертес додајући да су и прихватили да рат не може да се настави.
Најмање 528 људи је погинуло, а 4.599 је рањено, подаци су суданског министарства здравља. Уједињене нације су саопштиле да је више од 75.000 људи интерно расељено због борби.
Огласио се и бивши премијер Хамдок Бивши судански премијер Абдала Хамдок је говорећи на конференцији у Најробију, рекао да рат мора престати, упозоривши да последице не осети само судан већ и цео регион.

"Ово је огромна земља, веома разнолика... Мислим да ће бити ноћна мора за свет... Ово није рат између војске и малих побуњеника, већ готово борба две војске – добро обучене и добро наоружане“, рекао је он.
Десетине хиљада људи побегло Десетине хиљада људи побегло је у суседне земље, док су стране владе организовале евакуације својих држављана. Саудијска државна телевизија објавила је да ће путнички брод са 1.982 људи из 17
земаа стити у луку Џеда у суботу. Готово 5.000 их је већ тамо стигло.
Велики део борби се одиграва у главном граду Картуму, где се борци РСФ налазе у стамбеним насељима. Многи мештани су заробљени, са малим залихама воде, хране, горива и струје.
У Дарфуру је од понедељка умрло најмање 96 људи у насиљу које се распламсало борбама између војске и РСФ-а, рекао је портпарол Канцеларије УН за људска права.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.