Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 15:28

Хапшења због сумње на фласификовање докумената и прања новца

Полиција у Београду, заједно са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су В. Л. (45), С. М. (66), Н. Л. (44) и М. М. (78) због постојања основа сумње да су извршили кривична дела фалсификовање исправа и прање новца. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Терете се да су користећи документацију о наводном власништву коју су претходно фалсификовали и оверавали код више јавних бележника и тако довели у заблуду ову службу, која је након тога јавнобележнички запис проследила Републичком геодетском заводу на упис, наводи се у саопштењу МУП-а.
На тај начин они су, како се сумња, дошли у посед непокретности која се налази у власништву привредног друштва "Симпо-Врање", па су тако вршећи криминалну делатност у намери да прикрију и лажно прикажу незаконито порекло имовине, на овај начин стечене непокретности продавали савесним купцима при чему су оштетили ово привредно друштво и противправно прибавили имовинску корист од 38.852.270 динара.
Како се наводи, постоје основи сумње да су они у групи која је шире деловала, од 2020. године до данас, пословни простор чији је неспорни власник привредно друштво "Симпо-Врање", на основу фалсификованих исправа и малверзацијама продали чиме су прибавили корист у износу од 180.000 евра.
Како се сумња, на исти начин, осумњичени М. М. је стекао власништво над пословним простором, а кога су као фиктивног власника ангажовали осумњичени С. М. и Н. Л. На овај начин, осумњичени су непокретност фиктивно даље продали осумњиченом В. Л., а потом савесном купцу, како би на тај начин прикрили своју криминалну делатност и порекло имовине.
У истој акцији, полицијски службеници Полицијске управе за град Београд, Одељења за сузбијање привредног криминала, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су, поред Н. Л., и Д. Ђ. (56), А. М. (42), С. М. (72) због сумње да су починили кривична дела фалсификовање исправа и прање новца.
Такође, истом кривичном пријавом обухваћена су још двојица мушкараца старости 66 и 47 година због сумње да су учинили кривично дело фалсификовање исправе. Ту имовину велике вредности, чији су прави власници физичка и правна лица, као и Република Србија, осумњичени су на основу фалсификованих исправа продавали или вршили пренос имовине, иако су знали да она потиче из криминалне делатности, и на овај начин оштетили привредно друштво "ЦГ Трејд" доо и буџет Републике Србије за 52.972.929 динара.
Захваљујући, како се истиче у саопштењу, одличној сарадњи са Републичким геодетским заводом, утврђене су све чињенице у вези са овим незаконитим радњама и спречено је да већи број грађана и фирми буде оштећено. Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.