Конкурс за доделу стипендија у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 09:14

Конкурс за доделу стипендија у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“

Министарство просвете, у оквиру својих надлежности, расписало је Конкурс за доделу стипендија у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“ за школску 2022/2023. годину. Фото: Pixabay/StockSnap Стипендија у оквиру Пројекта стипендирањa припадника српске националне заједнице из држава >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у региону учесница Пројекта обухвата: бесплатну припремну наставу српског језика (интензиван курс српског језика након доласка у Републику Србију); бесплатнo школовање на основним академским и струковним студијама, специјалистичким струковним студијама, мастер академским и струковним студијама, специјалистичким академским или докторским студијама. стипендију у износу од 15.000 динара месечно; бесплатну услугу смештаја и исхране у установама студентског стандарда у складу са смештајним капацитетима; добровољно здравствено осигурање за стипендисте до 26-те године старости; бесплатну боравишну визу; бесплатно признавање средњошколских диплома; бесплатно признавање високошколских диплома. Стипендија у износу од 15.000 динара месечно омогућава да се покрију трошкови градског превоза, уџбеника и радних материјала у току студија.
Водећи политику добросуседства и отворености ка равноправној сарадњи са свим земљама у региону, Република Србија трајно је заинтересована да се српска национална заједница у суседним државама слободно развија.
У складу са Стратегијом очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону , израђен је Пројекат „Србија за Србе из региона” којим је предвиђена додела стипендија за младе припаднике српске националне заједнице из држава у региону. Под синтагмом „Срби из региона”, у складу са Законом о дијаспори и Србима у региону, подразумевају се припадници српског народа који живе у Републици Словенији, Републици Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Републици Северној Македонији, Румунији, Републици Албанији и Мађарској.
Активном и одговорном националном политиком према припадницима српског народа у државама региона, Република Србија чува њихов идентитет – језик, културу, веру, традицију и обичаје.
Потребну документацију можете пронаћи и детаљне информације можете пронаћи овде.
„Huawei Technologies“ donira 150.000 dolara za stipendiranje najboljih studenata

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Конкурс за доделу стипендија у оквиру пројекта „Србија за Србе из региона“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.