Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 20:57

Питања посланика у Скупштини – од приватизације ЕПС-а до француско-немачког предлога за КиМ

Посланици су и овог последњег четвртка у месецу искористили право да поставе питања представницима извршне власти. У Скупштини се говорило о француско-немачком предлогу за КиМ, приватизацији ЕПС-а, али и инфраструктурним пројектима.
Премијерка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ана Брнабић изјавила је, одговарајући шефу посланичке групе Српског покрета Двери Бошку Обрадовићу, да француско-немачки предлог за решавање питања КиМ нема везе са признавањем тзв. Косова, нити се, каже, то негде помиње.

Обрадовић је питао Брнабићеву шта мисли о француско-немачком споразуму и, како је рекао, "признању лажне државе Косово" с обзиром да се, према његовим речима, Влада није изјаснила о томе.
Обрадовић је такође у Скупштини Србије питао и о увођењу санкција према Русији, али и о војној вежби са НАТО-ом у јуну.
Поводом предстојеће војне вежбе, Брнабићева је рекла да Србија није укинула мораторијум на војне вежбе са другим државама, али је истакла да верује да је вежба са НАТО-ом у интересу нашег народа и у интересу Срба на КиМ.
Брнабићева је одговорила да никакве везе француско-немачки споразум нема са признањем Косова, нити се то помиње.
"ЕПС ће боље функционисати као акционарско друштво" Одговарајући на питања посланика Скупштине Србије, председница Владе је нагласила да ће ЕПС боље функционисати као акционарско друштво и да ће бити вишеструко заштићено.
"Апсолутно мислимо да ће ЕПС боље функционисати као акционарско друштво и додуше биће вишеструко заштићена од злоупотреба одређених политичких елита“, тврди премијерка.
Међу питањима посланчке групе "Морамо" и оно о отуђењу имовине тог предузећа.
"Због чега сте из Статута ЕПС-а уклонили члан који забрањује отуђивање имовине ЕПС-а“, упитао је посланик зелено левог клуба Радомир Лазовић.
"Изволите, молим вас, нађете ми Статут ЕПС-а у ком је био тај члан. Да вам кажем поштовани грађани, то не постоји никада ни у једном Статуту не постоји тај члан“, тврди премијерка.
О инфраструктурним пројектима О инфраструктурним пројектима интересовао се посланик Странке правде и помирења Усаме Зукорлић.
"Да ли у стратегијама Владе Србије постоји план за асфалтирање пута који би повезао Сјеницу и Пријепоље“, упитао је Зукорлић.
"Завршено је пројектовање до Дуге Пољане и наставља се пројектовање и током пројактовања ауто-пута инсистирали смо да се ураде пројекти и за приступне саобраћајнице да што се до сад није радило би се повезала суседна места. Значи да кроз пројекат ауто-пута који се ради према Црној Гори буде планирано и повезивање Пријепоља и Сјенице“, одговорио је министар грађевинартсва, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.
О планирању кадрова у области здравства На седници и о планирању кадрова у области здравства. План је и да се појача примарна здравствена заштита, а упућен је и позив да се пријаве млади лекари.
"Ви имате неке здравствене установе које су премашиле план и имате здравствене установе које имате стално отворене конкурсе, али се нико не јавља“, наводи министарка здравља Даница Грујичић.
На седници и о ископавању литијума на територији Србије.
"Нико није сакрио никакву иницијативу за забрану ископавања било чега у Србији, па ни литијума да никада нису проверавани јер никада нису стигли наводни потписи у тој непостојећој иницијативи”, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић.
Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде најавила је и отпочињање радова на корићењу река у Новом Пазару у наредних неколико месеци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.