Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 20:17

Савет безбедности о Косову – између ЗСО, Унмика и оптужби за ратне злочине

Оштра полемика на седници Савета безбедности Уједињених нација о КиМ. Централне теме – формирање Заједнице српских општина и будућност Унмика. ЗСО или нема договора, упозорио је Дачић. Жестоке оптужбе представнице Приштине на рачун највиших српских званичника. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Русија сматра да било какав договор Београда и Приштине мора да потврди Савет безбедности. Запад за укидање мисије УН на Косову. Мали број повратника и даље један од кључних проблема.
Формирање Заједнице српских општина било је централна тема седнице Савета безбедности УН, на којем је разматран нови шестомесечни извештај генералног секретара светске организације Антонија Гутереса о стању на КиМ.

Неопходност формирања Заједнице истакли су листом сви амбасадори држава чланица најмоћнијег тела светске организације, али је руски амбасадор при УН Василиј Небензја оценио да је Приштина "потпуно незаинтересована" за спровођење тог дела споразума.
"Приштина уз помоћ Запада покушава да преузме контролу над српским срединама, о чијим правима, како се чини, нико не води рачуна. На тај начин ствара се чисто албанска средина", рекао је Небензја, понављајући податке о спором и незадовољавајућем броју српских и осталих неалбанских повратника на КиМ.
Сједињене Америчке Државе су, истовремено, навеле да је формирање Заједнице српских општина "следећи критични тренутак процеса", чији је кључни део договор из Охрида.
Заједница српских општина мора бити формирана одмах или од договора неће бити ништа, рекао је у обраћању српски министар спољних послова Ивица Дачић.
"У овој истој сали 14. јуна 2014. године, одржана је седница на којој је Бриселски споразум оцењен као историјски важан. Тадашњи генерални секретар Бан Кимун је истакао значај Заједнице српских општина, а то су учинили и представници САД и Француске", рекао је Дачић.
"Шта се десило за протеклих десет година – ништа", рекао је Дачић.
"Ми смо сигурни да Курти неће испунити договорено, јер му је циљ протеривање Срба. Потребно је да се свим људима на КиМ осигура достојанствен живот", рекао је Дачић, наводећи да ће Србија учинити све како би то обезбедила.
Француска сматра да је, у овом тренутну, од изузетне важности формирање Заједнице српских заједница, наводећи да је у претходном периоду о томе обавестила највише представнике власти у Београду и Приштини, рекла је заменица француског амбасадора при УН Натали Естивал Брoдхeрст.
"Како је амбасадор Ескобар рекао, Заједница српских општина ће бити формирана са Куртијем или без њега", рекао је Дачић представници КиМ.
Судбина Унмика, подељена мишљења у Савету безбедности Мисија Уједињених нација на Косову, чији је извештај о стању на КиМ наишао на подељена мишљења међу учесницима расправе, поново је била предмет озбиљних подела, пре свега јер је приштинска министарка спољних послова Доника Гервала Шварц оценила да 90 одсто извештаја који је представљен пред Саветом безбедности "није тачан".
"Унмик је постао фактор дестабилизације у региону и овим извештајем то доказује", рекла је Гервала Шварц, која је оптужила руског амбасадора при УН Василија Небензју да јој није омогућио да на седници Савета безбедности УН говори на албанском језику.
За преиспитивање улоге УН на Косову, поново, заложили су се Француска, Јапан, Немачка и Американци који сматрају да је после више од 20 година "време за УН да пронађе одговарајућу улогу за мисију на Косову".
"Сматрамо да је ова мисија одавно испунила свој мандат", рекао је амерички дипломата.
Уједињени Арапски Емирати поздравили су улогу Унмика у изградњи међусобног дијалога, разумевања и поверења, наводећи да је свeтска организација то небројено много пута доказала на Блиском истоку. Бразил је такође подржао останак Мисије УН на Косову.
Први план за укидање Унмика представила је Велика Британија још 2008. године, сматрајући да ће кроз смањење буџета и броја службеника, ова мисија временом постати само симболичан знак присуства УН на Косову.
Овај план је, временом, заборављен, али су позиви за укидање Унмика настављени током скоро сваке од седница Савета безбедности о Косову.
Ипак, албански амбасадор при УН Ферит Хоџа је "оживео" ову идеју, тражећи постепено укидање Унмика, кроз смањивање буџета и броја службеника.
Останак Унмика затражила је и Кина, а заменик кинеског амбасадора при УН Генг Шуанг навео је да се значај ове мисије у изградњи мултиетничке сарадње и другим областима друштва не може заменити.
Албански језик, проблем или неспоразум Доника Гервала Шварц је руског амбасадора при УН оптужила да јој није омогућио да на седници Савета безбедности УН говори на албанском језику.
Руски амбасадор при УН и председавајући Савета безбедности УН Василиј Небензја одбацио је оптужбе које је изнела представница Приштине, наводећи да је "информисан да сте спремни да говорите на енглеском".
"Да сте желели да говорите на албанском ми бисмо вам то дозволили", рекао је руски амбасадор.
Албански амбасадор при УН Ферит Хоџа рекао је да су две чланице Савета безбедности УН тражиле да се представница Косова обрати овом телу на албанском језику, наводећи да су се такве ствари дешавале у неколико наврата током протеклих десетак година.
"Нећу даље да инсистирам на томе како не бих доводио Председништво у проблематичну ситуацију", рекао је албански амбасадор.
Ратни злочини на седници Савета безбедности Доника Гервала Шварц је, током излагања, оптужила министра спољних послова Србије за ратне злочине, наводећи да је Приштина, упркос томе, спремна да преговара због будућности читавог региона.
Одговарајући на те оптужбе, Дачић је рекао да су Хашим Тачи и Кадри Весељи сада пред Судом у Хагу.
"Зашто се њима суди, а не мени?", упитао је Дачић.
О извештају Унмика Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да извештај Унмика не представља основу на којој би чланице овог тела могле створити слику о стању на Косову и Метохији.
"На терену влада атмосфера страха и притисака према Србима и осталим неалбанцима. Неопходно је да се доследно и у потпуности спроведу договори из Бриселског споразума", рекао је Дачић пред амбасадорима чланица Савета безбедности.
Русија сматра да је претеран оптимизам Унмика у вези са споразумом постигнутим у Охриду, јер је Приштина, недуго затим, одржавањем локалних избора на северу Косова, поново подигла тензије.
После доласка Куртија више од 300 етнички мотивисаних инцидената без одговарајућег судског епилога, рекао је руски амбасадор, оптужујући Запад да "земље Балкана уводи под окриље свог економског и војног блока".
Косовска министарка спољних послова оптужила је представнике Уједињених нација да 90 одсто извештаја који је представљен пред Саветом безбедности "није тачан", оптужујући истовремено Београд за "блиску сарадњу са Русијом".
"Унмик је постао фактор дестабилизације у региону и овим извештајем то доказује", рекла је Доника Гервала Шварц, која је оптужила "савез Русије и Србије за дестабилизацију региона".
Оптужила је Унмик да не помиње снаге "Вагнер" на КиМ, наводећи да "агресију зауставља само присуство снага САД и НАТО".
"Стојимо уз Украјину", рекла је косовска представница, наводећи да "Србија подржава рат и геноцид у Украјини".
Дачић је, пак, подсетио је да је у Приштини је живело више од 40.000 Срба а данас их има 100, наводећи да је Косово у претходне две деценије постало етнички готово чиста територија.
"Од 112 повратака у последњих шест месеци, 60 су Срби… Овим темпом потребни су векови да би се сви вратили. Ово је најмањи проценат повратака у постконфликтне зоне у целом свету. Сматрате ли да ово питање не треба да помињете? Сматрате ли да протерани заувек треба да буду протеран?", рекао је Дачић.
Заједница српских општина мора бити формирана одмах или од договора неће бити ништа, рекао је српски министар спољних послова.
Овако је текла седница Савета безбедности УН

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.