Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 20:08

Ко је одговоран за снимање спота, а ко за фотографисање ђака с бившим осуђеником

Након што је у основној школи у Раковици сниман спот у коме се појавио бивши осуђеник и отворено причао о својим криминалним делима, родитељи ђака тражили одговоре од школе и Министарства како је то могло да се догоди. Дарко Егер, председник Актива директора школа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Новог Београда каже да то није смело да се деси, иако је могуће. Сматра да је школа и даље последњи бастион правих вредности и да је питање зашто су се деца фотографисала с дотичним господином – за родитеље, а не за школу.
Министарство просвете затражило је прошле седмице од просветне инспекције да хитно изврши надзор у Основној школи "Ђура Јакшић", у београдској општини Раковица, после сазнања да је у тој школи сниман спот групе Црни Церак с Кристијаном Голубовићем.

Дарко Егер указује да су, ако се школе посматрају као један мали град и да кроз њу пролази свакодневно велики број људи, овакве ситуације могуће.
Међутим, како каже, оно што се намеће је да је посреди ипак једно велико неразумевање.
"Директори су људи одговорни за све и коначно кривица се доказује. Министарство ће свакако послати инспекцију која ће утврдити детаље. Наравно да то није смело да се деси, али се десило", наводи Егер.
Коме школа може да издаје простор и под којим условима Додаје да школа није комерцијална установа и да у њој није ништа урађено за новац нити наплаћено, и да ће надлежни утврдити шта се десило. 
Објашњава да је у таквим случајевима снимања потребно да школа затражи синопсисе, све кадрове, времена, податке о актерима и о сваком квадратном центиметру школе који ће се за те сврхе користити.
"Коначно, потребно је да се потпише изјава у којој се гарантује да све што је снимљено неће ни на који начин вређати веру, расу, пол или било шта што је везано за појединце или друштво", наводи председник Актива директора школа Новог Београда.
И поред тога, овакве ствари могу да се десе јер школа, како каже, није никакав утврђени, никакaв војни објекат. 
Ко, где и чему све учи децу Додаје да се из конкретног случаја зна да директорка није имала информацију да ће се појавити "ријалити и контроверзна личност". Међутим, каже, она се појавила и ушла у школу.
"Деца нису научила у школи ко је ријалити и контроверзан него ван школе. Школа је и даље последњи бастион правих вредности и вредносних норми. Наравно, у школи се сусрећу с разним утицајима. Све је могуће, али је конкретна ситуација зашто су се деца фотографисала с дотичним господином питање за родитеље, а не за школу", сматра Егер.
Поручује да је увек важно подвући овакве догађаје, јер су они могући.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.