Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 16:06

Где највише недостају лекари специјалисти

Према подацима лекарске коморе Србије, сваки други лекар у Србији, старији је од 55 година. Највећи број старих специјалиста је у југоисточној Србији, чак 63%. Да ли ћемо се наћи у ситуацији да неће имати ко да нас лечи, истраживали су дописници из Пирота, Крагујевца >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Јагодине.
Када би се здравству поставила кадровска анамнеза, добила би се, не баш оптимистична дијагноза. Велики број лекара специјалиста ближи се пензији, млађи специјалисти одлазе у инострнство. У Општој Болници Пирот, кажу број лекара је по кадровском плану министарства здравља. Али...
“Проблем је на гинекологији, где имамо тренутно четири извршиоца, имамо три лекара на специјализацији и једног лекара секундарца, који ће ове године да упише специјализацију. Ми испуњавамо норматив, али нам треба временски период да људи положе специјалистичке испите и да се врате у болницу Пирот. Имамо проблем у служби физикалне медицине, где тренутно имамо једног извршиоца, а на специјализацији су два лекара”, наводи др Горан Петровић, директор ОБ Пирот.
Универзитетски Клинички центар у Крагујевцу, збрињава више од 2 милиона грађана централне и западне Србије. У 17 клиника годишње се обави више од 450 хиљада специјалистичких прегледа.

Др Слободан Милисављевић, директор УКЦ Крагујевац истиче: „У наредних 5 година у пензију одлази 91 лекар, преко сто медицинских техничара и негде око 80 немедицинских радника”.
У Општој болници у Јагодини, тренутно је велики број лекара на специјализацији. Они би требало да у наредне две године, замене колеге, који одлазе у пензију.
“Ми имамо на специјализацији двојицу лекара за урологију. Они су тренутно на другој години и врло успешно обављају свој стаж. Наши пацијенти користе сада услуге ћупријске болнице, у овој области, што није неки проблем, с обзиром на близину”, сматра Милош Лукић, директор ОБ Јагодина.
Тренутно охрабрује чињеница, да у свакој болници у Србији има велики број специјализаната. Пут до доброг клиничара тражи мукотрпан рад. Они који се одлуче за то, очекују сигуран посао и добро плаћен посао, а пацијенти да има ко да их лечи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.