Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 15:29

На седници Владе договорено да се изради стратешки документ о односима Србије са другим земљама

На седници Владе Републике Србије, којој је присуствовао и председник Републике, договорено је да се приступи изради стратешког документа у области спољне политике који ће на прецизан начин дефинисати односе Србије са другим земљама, наводи се у саопштењу. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Из Владе су саопштили да је циљ тог документа поштовање партнера и пријатеља Србије који недвосмислено пружају подршку територијалном интегритету наше земље и у складу са принципима међународног права тако се понашају у свим међународним организацијама.
На седници је, како се додаје, прецизирано да ће се у будућој стратегији спољне политике водити рачуна о билатералним односима и да се неће излазити из граница реципроцитета.
Наводи се да ће нови документ унети дубинске и суштинске промене, сходно одговорном односу према нашој земљи, а поштовање међународног права биће први став стратегије, истакнуто је на седници Владе.
Председник Србије Александар Вучић је рекао да је захвалан државама које су гласале против чланства тзв. државе Косово у Савет Европе, а посебно Мађарској, као и да су на седници Владе разговарали о томе "шта је оно што ћемо да чинимо и како да се понашамо".
"Говоримо о стратегији одбране и безбедности, а немамо стратегију спољне политике кохерентно уређену. Поделили смо задатке, да у спољној политици водимо рачуна о билатералној политици, да не излазимо из граница реципрочности", рекао је председник Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.