Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 20:06

Сајам грађевинарства - прилика да научимо како се планира, пројектује и гради

"Градимо паметно", слоган је 47. сајма грађевинарства у Београду, који је окупио 430 излагача, трећина их је из иностранства. Грађевинари поручују да, ако хоћемо да се у земљи гради и да квадрати стана буду јефтини и доступни за већину грађана, морају да се поштују закони >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и процедуре. Из ресорног министарства поручују да ће Влада учинити све да грађевинарима сачува радна места и да су наши инжењери највећи капитал. За ову годину донета је одлука да инвестиције које финансира Србија буду повећане на 3,6 милијарди евра, и на тај начин ће се одржати грађевинска индустрија.
Произвођачи подсећају да криза у производњи грађевинског материјала предуго траје, а да им је због руско-украјинског сукоба отежано и снабдевање сировинама.

"Пре свега смо се ослонили на поуздане партнере и постојеће са којима већ дуги низ градимо поверење и они су нам била основа како бисмо могли да одржимо контититет у пословању", каже Дарко Гајић из компаније "Пештан" из Аранђеловца.
Иако криза десеткује грађевинаре, ниједан излагач није отказао учешће на Сајму. Заступљене су све грађевинске делатности и изложени новитети, попут мастер кључа за стамбене и пословне објекте.
"Запослени може проћи кроз пешачку баријеру, контролу приступа, може приступити својим паметним телефоном у моменту када се пријави лифт, може доћи да га тачно одвезе на спрат где су његове канцеларије", каже Драган Суханек из "Секјурити груп инт".  
 На сајму се поставило и питање завршетка стратегије развоја грађевинарства. 
"Кроз ту стратегију омогућили би боље услове за грађевинске компаније и створили би се услови да наше грађевинске компаније конкуришу и буду носиоци великих послова и сами тим би побољшали процес производње и остваривале би се већи приходи и била би упослена наша радна снага", каже Данијела Рабреновић, архитекта, из "Конект консалтинг тима" из Београда.
Весић: Стране компаније морају да номинују домаће подизвођаче  За ресорног министра сајам је прилика да научимо како се планира, пројектује и гради. Најављује завршетак стратегије развоја грађевинарства. 
"Инсистираћемо да када стране компаније раде да морају да номинују подизвођаче који су домаћи и тражићемо да се директно плаћају подизвођачи приликом плаћања ситуација да не би било ситуација да поједини извођачи задржавају новац и не плаћају подизвођаче", каже Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
"Да омогућимо да наше компаније крену да почну да раде и ван Србије, да почну да раде оно што је било некада и да напросто могу да раде велике и озбиљне инфраструктурне пројекте", рекао је Весић. 
Значај грађевинарстава за економију Србије показује и његово учешће у бруто домаћем производу који је прошле године износио шест одсто, а у 2022. се увећао на 6,4 одсто. Произвођачи поручују да фокус треба да буде и на грађевинским производима домаћег порекла и да се привредници региона удружују, како би решили глобалне проблеме.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.