Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 16:38

Сремуш - неискоришћено благо Повлена

Сезона је брања сремуша који се вековима користи у исхрани и традиционалној медицини. Сремуша ових дана има и у ваљевском крају, на падинама Повлена, где се већ скоро деценију у селу Доњем Таору говори о значају ове биљке.
На падинама Повлена ових >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дана можете осетити мирис сремша, дивљег белог лука који лековито утиче обнављање организма. Надалеко је познат и као”медвеђи лук” јер га према легенди и медвед након прво потражи како би се окрепио након зимског сна.

Сремуса ове године има у изобиљу у овом периоду као ретко које године раније због временских услова. Нажалост мало је оних који га беру, али изгледа још мање оних који га користе и конзумирају, а изузетно је здрав и може се користити и као салата.
На то указују и ентузијасти из Ваљева и повленског села Доњег Таора, који већ 9 година говоре о значају сремуша, ширећи слоган здраво, чисто, лековито.
„Па не знам, нешто није народ навико здраво да живи, завукли су се у град тешко им да дођу да наберу мало, знаш. Може да се прави у сто специјалитета“, каже Јован Сипић из ПСД "Маглеш" из Ваљева.
Природи и сремушу многи су се вратили у време пандемије. Они који су искусили његова добра својства користе га на разне начине.
„Ставаљам га свугде и у салате, намазе, разна јела, пите и свуге и ја га користим стварно пуно, мада наш народ нема толико навику“, наводи Јелена Бирчанин из Ваљева.
„Корона и све оно што нам се дешавало су нам дали за право да смо са биљком сремуш погодили, јер биљка сремуш је биљка која чисти организам“, каже Владо Додовић из Клуб Арс Нова Ваљево.
У здравијем начину живота, на који нас је опоменула пандемија, сремуш у исхрани, морао би заузети важније место. Ако би га још сами убрали ефекат по наше здравље би био потпун.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.