Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 16:35

Зашто тржиште некретнина у Новом Саду стагнира

Новосадско тржиште некретнина, бележило је највећи раст у Србији у последње четири године, а цена квадрата је у неким деловима града расла и за сто процената. Према подацима Републичког геодетског завода, у последњем кварталу 2022. године, смањен је број купопродајних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уговора за 2,7 одсто. Стручњаци за некретнине кажу да тржиште стагнира, и да се запажа пад цена станова, а посебно опада куповина на кредит.
У Новом Саду је, према евиденцији портала градња.рс, активно 270 градилишта, а ове године очекује се завршетак 3.500 станова. У односу на исти период прошле године, број не расте, што је, кажу разлог за забринутост.
„Узимајући у обзир да је у овом првом кварталу започето негде око 30 градилишта, да је забележен заправо једнак број градилишта као и прошле године. Долази благо до неке несигурности у грађевинском сектору повећањем каматних стопа, некако грађевина почиње да стагнира, нема још пада евидентног, али почиње да стагнира, јер сви некако очекују да виде шта ће се даље десити“,објашњава Игор Цонић, уредник портала Градња.
Као узрок нестабилности на тржишту некретнина, многи наводе скупе кредите. То најбоље осећају они који већ отплаћују своје станове на овај начин, попут Страхиње Кауриновића, којем ће рата кредита бити дупло већа од наредне године.
„Узели смо тако да нам је 3 године била фиксна каматна стопа, након тога онда иде варијабилна, тако да смо у прве 3 године на 3 посто, међутим, већ након те треће године, нама рата скаче на неких 7 посто, што нама уопште не одговара, зато се трудимо у ове три године, да како знамо и умемо затворимо тај кредит“,каже Страхиња Кауриновић.
 У овом тренутку, каже, не би ушинио исту грешку.
„Дефинитивно не бисмо узимали у овом тренутку, с обзиром да се више исплати онда живети негде ван града у приградском насељу него у самом Новом Саду“, наводи Страхиња Кауриновић.
Управо из овог разлога, осећа се и значајан пад куповине станова путем кредита.
„Број таквих купопродаја је умањен, где је по неким званичним подацима то пада чак 20 одсто, где је раније било учешће купопродаје на овакав начин 30, а сада је то пало на 10 одсто“, каже Реља Грос, проценитељ некретнина.
У агенцијама за некретнине кажу да је Нови Сад претходних година растао највише као инвестиционо тржиште, а да то у овом тренутку престаје да буде, због чега се осећа и пад цена.
„Тренутно је кренуло на страну купаца, што значи да су купци можда предосетили или осећају да долази период у коме осећају да ће они бити у повољнијој позицији када су куповине станова у питању. Оно што ми кроз реализацију видимо је да долази до корекције цена, и оне јесу на неком нивоу, процентуалном од десетак до 15 посто, а можда ће се тај тренд наставити и тај проценат повећати“, сматра Драган Рабатић, извршни директор агенције за некретнине.
За исти новац, купци некретнина могу купити више квадрата него претходне године, што за последицу има застој на тржишту, па многи од њих одлажу куповину стана чекајући повољније цене.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.