Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 11:22

Британија, специјални бег из Картума

Тајна евакуација британских дипломата и њихових породица из главног града Судана и ратне зоне почела је под окриљем ноћи. Тим британских војника током операције путовао је до аеродрома у Картуму око 30 километара, кроз више контролних пунктова.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Тим елитних британских војника долетео је у Картум касно у суботу увече америчким војним авионом који је био део одвојене, али координисане, америчке евакуационе мисије.
По слетању, британски војници су преузели локална возила и одвезли се преко читавог града до места где се налази амбасада Велике Британије.
Британска дипломатска мисија смештена је у области Картума која се налази између две суданске зараћене фракције, што је операцију њиховог извлачења чинило посебно опасном, преноси Скај њуз.
У мисији је било двадесетак британских дипломата са којима су били и чланови њихових породица, као и неколицина званичника из других земаља којима је Британија понудила помоћ.
Војници су се састали са евакуационим тимом и око 30 људи, укључујући децу, и припремили се за извлачење.
Морали су да процене ситуацију на терену и да ли је довољно безбедно да их изведу без додатне подршке.
У тандему са првом етапом мисије, два транспортна авиона Краљевског ваздухопловства, Ц-130 херкулес и А400М ербас, полетела су из РАФ Акротирија, велике британске војне базе на Кипру.
Авион, који је деловао у координацији са француским и америчким оружаним снагама и уз дозволу суданске војске, слетео је током ноћи на аеродром Вади Сеидна на око 30 километара северно од Картума.
Следила је потенцијално најопаснија фаза у спасилачкој мисији.
Војници и дипломате морали су да до места у Картуму одакле је кренула операција извлачења путују око 30 километара и прођу неколико контролних пунктова.
Ако би дошло до тешких борби, британски планери били су спремни да пошаљу додатне авионе и трупе, са могућношћу да "пробију" контролне пунктове и стигну до дипломата.
Према том сценарију, војници би имали задатак да штите дипломате од борби док не дође помоћ.
У том случају, међутим, отворио би се коридор којим би војници аутомобилима одвезли путнике до аеродрома.
Авионска јединица, која је довезла и војна возила која су коришћена за операцију, кренула је ка спасилачком тиму као подршка.
Није одмах било јасно да ли су се британске трупе суочиле са отвореном ватром или гранатирањем.
Када су стигли на аеродром, дипломате су се са породицама укрцале у авион којим су полетели за Кипар.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.