Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 07:34

Странци се евакуишу из Судана, поједини држављани Србије чекају француски конвој

У Судану су настављени сукоби војске и паравојних снага. Главним градом одјекују експлозије. Грађани се крију код куће, немају довољно хране, воде, струје. Странци се евакуишу. Од стотину држављана Србије, колико их живи и ради у Судану, 28 се пријавило за евакуацију >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << преко Кризног штаба Министарства спољних послова Србије. Из Картума је евакуисано првихједанаесторо. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ поручује да ЕУ ради на проналажењу политичког решења у Судану.
Сукоби у Судану избили су због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданском Сувереном савету, и Мохамеда Хамдана Дагала, познатог као Хемети, његовог заменика у том савету и начелника паравојних Снага за брзу подршку (РСФ).

Од почетка сукоба 15. априла погинуло је више од 400 људи, а повређено више од 3.500, подаци су Светске здравствене организације.
Услед ових сукоба, хиљаде странаца, међу којима су дипломате и хуманитарни радници, остали су заглављени, а њихове матичне земље покушавају да их евакуишу. Неколико евакуација изведено је ваздушним путем, а неке преко луке на Црвеном мору, 650 км североисточно од престонице Картума.
Од стотину држављана Србије, колико их живи и ради у Судану, 28 се пријавило за евакуацију преко Кризног штаба Министарства спољних послова Србије. Њих 11 је на путу према кући – четворо је евакуисано конвојем Уједињених нација, шесторо конвојем Уједињених Арапских Емирата, док је један држављанин Србије евакуисан конвојем који је организовала Турска.
Специјалне снаге САД евакуисале су све особље своје дипломатске мисије и њихове породице, као и неколико дипломата других земаља. Они су из амбасаде отишли хеликоптерима. Вашингтон не планира да координира евакуацију других Американаца, али тражи опције како би им помогао да напусте Судан.
Британске оружане снаге организовале су "комплексну и брзу евакуацију" дипломата и њихових породица, француски авион је са око 100 људи кренуо јуче из Картума, док се други са сличним бројем људи припремао да полети. У авиону је била и делегација Европске уније.

Немачка је за евакуациј укористила војне авионе и тако евакуисала 101 грађанина те земље у Јордан, а још два авиона су у Судану где је било, као је раније речено, око 200 немачких држављана.
Акцију евакуације извела је и Италија, евакуишући Италијане, Швајцарце и држављане Ватикана и неких других земаља. Италијански министар спољних послова рекао је да ће око 140 Италијана бити евакуисано, уз још шездесетак  људи из других земаља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.