Izvor: RTS, 23.Apr.2023, 20:09

Избори на северу КиМ одржани без учешћа Срба – захтеви остају исти, а политички проблеми нерешени

У четири општине на северу Косова и Метохије одржани су ванредни локални избори. Организовала их је Приштина након што су Срби у новембру поднели колективне оставке у установама под њеним патронатом. У трци за градоначелнике општина на северу био је један кандидат >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из српске заједнице и девет Албанаца.
Гласали су искључиво Албанци. Њих у северним општинама на КиМ у бирачким спиковима има пар процената, па је толика и излазност. 
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је на локалним изборима на северу КиМ гласало 1.566 Албанаца и 13 лица српске националности.
Гласало је 449 Албанаца мање у односу на претходни изборе, очигледно је да су изборе бојкотовали и Албанци, навео је Петковић.
Према подацима приштинске централне изборне комисије, гласало је 1.567 бирача од укупно 45.095, односно 3,47 одсто.
Из Централне изборне комисије у Приштини су сами констатовали да бројке показују да на биралиштима направљеним од контејнера, има више особља и полиције него бирача.
Из албанских невладиних организација које прате изборне процесе констатовли су, с обзиром на мали број оних који су гласали, да су данашњи избори били више импровизација, него процес који гарантује фер стандарде и слободно учешће заједница.
У Звечану је гласала Слађана Пантовић, кандидат за председника те општине која је на биралиште стигла у пратњи полиције.
Срби су игнорисали гласање у контејнерима, окруженим полицајцима и камерама. Изразили су колективни бојкот и тиме, кажу, послали поруку да не пристају на наметнута решења.
Остају при захтевима – формирање Заједнице српских општина и повлачење свих једница специјалне полиције са севера.
Присуство полиције било је данас више него очигледно. У ствари, не памти се да је толико полицајаца подигнуто на ноге за неке изборе. А било их је око хиљаду на северу данас на КиМ.
Када се све заврши биће остаје питање шта даље. Остају и нерешени политички проблеми.
То признају и у Приштини. Кажу да су данашњи ванредни избори легални, али да неће донети демографски и политички легитимитет. 
Гласање уз полицију само ће учврстити ионако лоше односе Срба на северу и централних институција у Приштини. Политички проблеми остају и захтевају дијалог.
Самоопредељење прогласило победу у Северној Митровици и Лепосавићу Покрет Самоопредељење прогласио је победу свог кандидата Ердена Атића за председника општине Северна Митровица, на ванредним локалним изборима одржаним на северу Косова и Метохије.
У обраћању медијима испред седишта Самоопредељења у Бошњачкој махали у северном делу Митровице, Атић је рекао да је добио више од 65 одсто од укупно 837 гласова.
Осим у Северној Митровици, Самоопредељење је прогласило победу и у Лепосавићу.
Према прелиминарним резултатима које је објавио ЦИК, у Северној Митровици Ерден Атић је добио 519 гласова или 66,5 одсто. У Лепосавићу, Љуљзим Хетеми има 100 гласова или 73,5 одсто. У Зубином Потоку, Измир Зећири је добио 196 гласова или 52,1 одсто, док је у Звечану Иљир Пеци освојио 114 гласова или 60 одсто.
Поводом одржаних избора, огласиле су се амбасаде САД и Француске у Приштини и изразиле жаљење што поједине странке нису учествовале на изборима.
"Наставићемо да сарађујемо са свим релевантним странама о наредним корацима", поручила је амбасада САД.
Амбасадор Француске у Приштини Оливије Геро оценио је да избори са тако мало бирача не доприносе политичком решењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.