Izvor: RTS, 19.Apr.2023, 09:36

Ђуран о јучерашњим полицијским акцијама, открива како млади све чешће постају плаћене убице

Јуче су спроведене полицијске акције “Жича“, “Паралела“ и “Рибница“. Начелник службе за сузбијање криминала Немања Ђуран каже за РТС да су ове акције спроведене у највећој тајности, као и да је осим дроге, луксузних аутомобила и сатова пронађено и оружје дугих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << цеви, снајперска оптика, већа количина бомби и пиштоља. Објаснио је и како млади све чешће постају плаћене убице.
Акције су изведене на територији Краљева и Крушевца, учествовало је преко 600 полицијских службеника, а ухапшене су две организоване криминалне групе, наводи Немања Ђуран.
“Једна је са територије Краљева, а једна са територије Београда“, додаје Ђуран.
Поред тога, додаје, јуче је организована и регионална акција под називом “Жича“.
“Лица која су наслоњена на ове две организоване криминалне групе су приведена, код њих је пронађена већа количина оружја, дроге, муниције. Одузето је том приликом и преко 30 луксузних возила, преко 30 луксузних сатова за које верујем да ћемо утврдити да потичу из неких кривичних дела“, објашњава Ђуран.
Наглашава да су ове акције спроведене у највећој тајности, као и да је истрага трајала већ дужи временски период.
“Акција кодног назива ‘Жича‘ је спроведена у највећој тајности, чак смо користили и друго тужилаштво и више јавно тужилаштво не из тог града, баш из тог разлога да би то било у што већој тајности“, истиче Ђуран.
Како млади постају плаћене убице Наводи и да су анализом убистава која су се догодила у претходном периоду дошли до података да је највише починилаца управо из Краљева.
“Та убиства су извршена што на територији Републике Србије, што у региону, тако да смо имали мотив главни и циљ ове акције да пробамо да сузбијемо на то бољи начин“, каже Ђуран.
Такође, застрашујућ је податак и старост ухапшених, јер је реч о младим људима који су постају плаћене убице.
“То су људи који се врбују од стране високорангираних чланова организованих криминалних група да изврше та најтежа кривична дела за нека врло мала новчана средства или их задуже за дрогу, коцкарски дуг и онда су они приморани да ли да пруже логистику или да буду директни извршиоци тих кривичних дела“, наводи Ђуран.
Како се припремају овакве акције Говорећи о томе колико дуго траје припрема овакве акције, Ђуран каже да свака озбиљна акција захтева и озбиљно време проведено у припреми.
“То је један мањи круг и мањи тим људи који учествује у припреми те акције. Наравно, када је акција спроведена ту је учествовали и полицијски службеници САЈ-а и Жандармерије и Полицијске бригаде“, каже Ђуран.
Наводи да је извшен претрес преко 80 локација на територији Крушевца и Краљева, а преко 65 особа је приведено у Полицијску управу Краљево.
“Код одређених лица су прнађени предмети кривичног дела, али и већа количина кокаина, већа количина марихуане. Нађено је дугих цеви доста, снајперска оптика, већа количина бомби, већа количина пиштоља“, указује Ђуран.
На питање имају ли ова хапшења везе са хапшењем председника општине Будва Мила Божовића, Ђуран каже да је ово фаза истраге у којој не може да говори о томе, али да ће бити времена за то.
Како се дошло до сазнања Говорећи о томе како су дошли до сазнања за ове две акције, каже да полиција има своја оперативна сазнања, да су имали помоћ Европола, као и да је раније била откривена криптована комуникација.
“Применили смо све могуће полицијске мере и радње и тако смо доказали за ове две организоване криминалне групе да су извршиоци најтежих кривичних дела“, истиче Ђуран.
Ове године било је више убистава него прошле.
“Статистика је само број, јесте тренд неки повећање кривичних дела, али одговорно тврдим да су сва најтежа кривична дела расветљена. И мафијашко убиство које се десило на територији полицијске управе за град Београд је експресно решено и за мање од 48 сати извршиоци су ухапшени и процесуирани“, наводи Ђуран.
Наглашава и да ће наставити континуриано да раде на сузбијању организованог криминала.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.