Izvor: RTS, 18.Apr.2023, 15:54

Нови Сад: Рекламе на заштићеним добрима

Дунавска улица у Новом Саду, заштићена је просторно културно-историјска целина, чији изглед годинама руже рекламе, које несавесни власници локала, постављају без дозволе надлежних институција. Више од инфо табли које говоре о знаменитим личностима, пажњу привлаче >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рекламе за рекламе коцкарница, ресторана, бутика.
У Дунавској 16, живели су Светозар Милетић, Милица и Јаша Томић. На фасади куће из прве половине 19. века, поред табли које говоре о славним станарима, власник казина који се налази на овој адреси, поставио је лед екран са којег промовише коцкање. Из Завода за заштиту споменика културе, кажу како више од годину дана покушавају да реше овај проблем, међутим, реклама је и даље ту.

“Послали смо допис комуналној инспекцији и грађевинској инспекцији, и у једном периоду је власник уклонио ту непрописну рекламу, и онда је нажалост поново вратио, и ми сад поново поступамо, разговарамо, зовемо, и наравно шаљемо дописе да је то ту, то мора да се уклони, то је срамота, једноставно - историјско језгро Новог Сада није Лас Вегас”, наводи Синиша Јокић, директор за заштиту споменика културе Новог Сада.
Закон је исти за све који послују у зони заштите.
“Да ли је историјска личност живела, или није живела, закон је исти, нема светлећих реклама, а посебно што ви апострофирате, то је сасвим и легитимно, то је кућа у којој су живеле знамените личности Новог Сада, и непристојно је ту кршити закон”, додаје Синиша.
Овакви примери су ретки у свету, јер култрно наслеђе треба да нас представља пред туристима, став је друштва архитеката Новог Сада.
“Нигде нисам видела у самом центру града где су објекти под заштитом да су биле постављене рекламне ознаке које су светлеле, које су бљештале, које су биле у различитим бојама, то је просто тамо забрањено. Постоје објекти на којима стоје само табле са обавештењима ко је ту живео, да туристи који дођу у наш град знају где су дошли, ко је овде живео, да ли је неко овде нешто стварао, не треба да му одвлачи пажња било која друга светлост, било која друга боја”, сматра Ана Ферик Иванович, председница Друштва архитеката Новог Сада.
У случају да власник, не скине рекламу на захтев Завода, дужан је да то учини по налогу комуналног инспектора. Из Завода су нам проследили одговор који су добили о даљем поступању надлежне инспекције.
У месецу Новембру 2022. године вођен управни поступак за рекламне ознаке које је поставио власник фирме која послује на адреси Дунавска 14. Исте су уклоњене са фасаде објекта. Након што је на истој локацији поново постављен један дисплеј, покренут је нови управни поступак. Такође, управни поступак је покренут и за рекламне ознаке на локацији Дунавска бр. 10.
Из града кажу да већина власника поступи по налогу инспекције, и уклони рекламу. У супротном, ризикују плаћање новчане казне која за правно лице износи 150 хиљада динара. Комунални инспектори на терен излазе по пријави, а највећи број притужби на постављање реклама шаљу грађани.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.