Izvor: RTS, 17.Apr.2023, 06:06

Трећина старих зграда у Португалији постала енергетски ефикасна – потрошња струје преполовљена

Европска унија сваке године пооштрава директиве за штедњу енергије, а први задатак чланица је унапређење енергетске ефикасности зграда. За те намене, само из фондова Уније, Португалија је добила 610 милиона евра, а што је још важније, има и добар план енергетске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << санације, који даје резултате.
Енергетску обнову зграда Португалија је почела 2006. и готово трећина је санирана. Градска кућа Лисабона пример је успешно примењених мера енергетске ефикасности јер је преполовила потрошњу струје – замењено је више од 4.000 сијалица, на крову су соларни панели, а највећи изазов био је замена прозора.

"Сад имамо прозоре који су енергетски ефикасни и нису нарушили изглед куће. Много је коштало, али на крају смо добили резултате – месечне трошкове за струју и грејање са 8.000 евра смањили смо на 4.000 евра, а годишњу емисију угљен-диоксида за 85 тона", истакао је Едоардо Силва, директор организације "Lisboa e-nova".
Енергетски сертификат је потврда да зграда штеди енегију. Издаје га Агенција за енергетику и станови у зградама које га добију су најтраженији.
"Ако купите или изнајмите зграду, она мора да има енергетски сертификат. Земља је акценат ставила на старе зграде којима је потребно реновирање јер су нове већ у складу са европским правилима. Наш задатак је да помогнемо њихово реновирање, али и правилну изградњу нових. Мислим да ћемо успети да постигнемо циљ који је Брисел зацртао за следећу деценију", рекао је Нелсон Лажи, председник борда директора португалске Агенције за енергетику "Адене".
Агенција за енергетику има и програм "зелених послова". То је не само први национални центар већ и први у Европској унији за обуку младих страучњака и преквалификацију других радника за послове које намеће енергетска транзиција. А резултате већ има и "Коперник" – прва задруга за обновљиву енергију у Португалији – окупља чак три хиљаде коопераната.
"То је нови начин производње енергије у заједницама коју организују грађани, различите институције и прекривају своје зграде соларним плочама. У распону од два километра могу да удруже производњу и обезбеде енергију за своје потребе, а могу је давати и људима који живе у близини, а имају проблем са снабдевањем струјом из социјалних разлога. То је права револуција и тиме се бави Европска комисија у многим земљама", рекао је Руи Валенте, директор кооперантске енергетске задруге "Коперник".
Захваљујући иновацијама и циркуларној економији, најатрактивније португалско летовалиште Кашкаиш је на листи паметних гадова: унапредили су образовање, интернет је бесплатан као и јавни превоз јер имају аутобусе на водоник који производе из отпада. Све је умрежено.
"Иза паметног града стоји управљачки центар – у њега се сливају сви важни подаци и из њега се управља свим сегментима градског живота: од јавног осветљења, саобраћаја, отпада до кризних ситуација", рекао је Мигел Пинто Лус, заменик градоначелника Кашкаиша.
Паметан град подиже квалитет живота што привлачи познате светске личности да у Кашкаишу купе кућу. Главна атракција сада је вила коју гради славни португалски фудбалер Кристијано Роналдо, чије имање заузима кажу, готово трећину летовалишта.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.