Izvor: RTS, 15.Apr.2023, 09:01

Танасковић: Е-Аграр служи томе да препозна правог пољопривредника, нисмо дигитално неписмени

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић каже за РТС да се преко е-Аграра до сада пријавило 267.000 активних пољопривредних газдинстава. Сматра да то показује да нисмо дигитално неписмени и истиче да е-Аграр служи томе да препозна правог пољопривредника и могућност >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << преваре сведе на минимум.
Регистрација и обнова регистрације пољопривредних газдинстава, без које пољопривредници не могу да конкуришу за субвенције, од ове године обавља се искључиво електронски, преко е-Аграра, што за старије пољопривреднике са недовољно информатичког знања представља велики проблем.

Ипак, министарка пољопривреде Јелена Танасковић захваљује пољопривредницима јер су, како каже, у рекордном временском периоду одговорили на захтев пријаве.
"Са данашњим даном, имамо 267.000 пријављених активних пољопривредних газдинстава. У међувремену смо пустили три субвенције. По хектару смо пустили субвенцију седмог априла и до данас имамо преко 136.000 пријављених газдинстава која су аплицирала за субвенцију", наводи Танасковићева.
Истиче да је пуштена и субвенија за млеко за први квартал, за коју се пријавило око 100 млекара и 720 газдинстава.
"До сада нисмо имали у просеку више од 500 захтева за млеко, од чега је око 100 млекара. То значи да су се пољопривредна газдинства овај пут скоро па дупло више пријавила индивидуално за ову меру. То говори у прилог томе да ће њима бити лакше, да ће они моћи брже, оперативније и једноставније да долазе до својих средстава", сматра Танасковићева.
Каже да се у медијима и на друштвеним мрежама спорадично појављују људи који, како тврди, из њима познатих разлога опструирају е-Аграр.
"Стално се провлачи да имамо старије људе, да су то старије генерације, да су дигитално неписмени... Ако се већ 267.000 наших пољопривредника пријавило, мислим да то говори да ми нисмо дигитално неписмени", наглашава Танасковићева.
Истиче да у пољопривредним стручним службама ради више од 700 људи, као и да су у међувремену ангажоване и јединице локалне самоуправе.
"Могућност преваре сведена на минимум" Министарка Танасковић каже да јесте било 460.000 активних газдинстава у Трезору, али да нико не помиње да можда 200.000 нису били прави пољопривредници и да је питање на који су начин до сада долазили до средстава.
Истиче да е-Аграр служи томе да препозна правог пољопривредника – пољопривредника који обрађује земљу или има стоку и њему да даје средства намењена буџетом.
"Рекла бих да они који су противници е-Аграра на некој граници и танкој линији функционишу по питању саме пољопривредне производње", каже Танасковићева.
Напомиње да је са е-Аграром могућност преваре сведена на минимум и да је много лакше видљиво уколико неко покуша да превари систем.
Цео разговор Иване Татомир Чкоњевић са министарком пољопривреде Јеленом Танасковић погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.