Izvor: RTS, 15.Apr.2023, 08:50

Данас се званично завршава грејна сезона – до када можемо очекивати топле радијаторе

Грејна сезона званично се завршава данас, али наставља се променљиво време. Директор Удружења топлана Дејан Стојановић каже за РТС да ће се грејати у складу са спољашњим температурама, а формални прекид се може догодити тек 3. маја.
Грејна сезона >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << траје шест месеци – од 15. октобра до 15. априла. Због лепог времена у октобру топлане су са грејањем углавном почеле са радом од 1. новембра, а и свакако ће продужити грејање ако то захтевају временске прилике. Директор Удружења топлана Дејан Стојановић открива до када ће трајати грејна сезона.

Како ће топлане грејати наредних дана и какве законске обавезе имају даљински системи ако је и после званичног завршетка грејне сезоне хладно време?
Грејаће се у складу са спољашњим температурама, у току јутарњих и вечерњих сати. Формални прекид се може догодити тек 1. маја, односно 3. маја, у складу са одлукама и начинима снабдевања топлотном енергијом коју доносе локалне самоуправе и оне се нешто разликују у свим градовима и општинама.
Шта то значи када кажете пратиће се временска прогноза?
То практично значи током ускршњих празника ће испорука топлотне енергије бити у континуитету. А након тога од понедељка и уторка, пратиће се константно временска прогноза. Испорука ће бити или током целог дана, ако буду услови захтевали, или само ујутру и поподне све зависи како спољашње температуре буду захтевале.
Знамо да су неке топлане, а има их 60 у Србији, већ поскупле грејање. Знамо и да је најављено повећање цене гаса од маја за 10 посто. Колико ће то утицати и на цене грејања?
Надлежност над ценама, повећањем или смањењем, имају искључиво јединице локалних самоуправа. Топлане ће својим надзорним одборима поднети захтеве за корекције цене и коначну реч даће належни органи у локалним самоупрвама.
Шта је сада важно за даљинске системе?
Оно што је најважније за следећи грејни период је обезбедити сигурност снабдевања топлотном енергијом. Неопходан услов за то да се на време и адекватно обаве ремонти. А првенствени услов за то је да сви купци, и правна и физичка лица, редовно сервисирају своје обавезе и током летњег периода како бисмо могли на време да урадимо ремонте.
Важно је обезбедити и енергенте. Када ће кренути уговарање за следећу грејну сезону?
Оно што претпостављам сви знају је да се природни гас не може складиштити, односно лагеровати, сем у складишту "Банатски двор" код "Србијагаса". А што се тиче течних горива, они ће се сукцесивно сладиштити тако да резервоари буду попуњени пред наступајући грејни период као што смо то говорили и пред ову грејну сезону.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.