Izvor: RTS, 15.Apr.2023, 06:56

Експлозивна направа бачена у близини јапанског премијера

У јапанском граду Вакајами, на западу земље, у близини места где се налазио премијер Фумио Кишида, бачена је експлозивна направа. Први човек јапанске владе није повређен. Нападач је ухапшен, а мотив напада није познат.
Инцидент се догодио у рибарској >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << луци Саиказаки у Вакајами, која се налази око 65 километра југозападно од Осаке.

Кишида је требало да одржи говор, током званичне кампање за допунске изборе у Представнички дом у округу Вакајама.
Јапански премијер се убрзо након експлозије вратио редовним активностима и одржао говор у којем се извинио "што је изазвао забринутост људи", преноси јапанска национална телевизија ХНК.
"Извињавам се што сам изазвао забринутост код многих људи. Ми смо у усред важног изборног процеса избора за нашу земљу и у томе морамо бити заједно", рекао је Кишида,
Додао је да се нада да ће "важни избори за Јапан бити одржани".
Кишида је рекао да полиција истражује експлозију. 
Један од сведока је рекао да је видео мушкарца који нешто баца, након чега је уследио дим, док је други изјавио да се чула снажна детонација.
Полиција је потврдила хапшење осумњиченог, а према писању локалних медија није било повређених.
Бивши премијер Шинзо Абе смртно је страдао у јулу прошле године током говора у граду Нара уочи избора за Дом саветника, горњи дом јапанског парламента.
То је утицало да јапанска полиција појача мере безбедности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.