Izvor: RTS, 13.Apr.2023, 06:12

Резников: Цурење докумената користи Москви; САД увеле нове санкције Русији

Рат у Украјини – 412. дан. Наставља се битка за Бахмут. Украјинска војска одбацила је као нетачну тврдњу Русије да је заузела више од 80 одсто тог града. Министар одбране Украјине Алексај Резников саопштио је да цурење тајних америчких информација о рату користи Русији. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да Лондон неће избећи одговорност за снабдевање Кијева уранијумом. САД увеле нове санкције Русији.
Жестоке борбе воде се на истоку земље, најтеже је и даље у Бахмуту. Украјинска војска одбацила је као нетачну тврдњу Русије да је заузела више од 80 одсто тог града. Са друге стране, руско Министарство одбране саопштило је да су њене снаге током јучерашњег дана одбиле напад украјинских снага у покушају да се пробију до Бахмута.

Лист Њујорк тајмс објавио је да се у процурелом тајном документу Пентагона, до којег је лист дошао, описују четири хипотетичка сценарија о окончању рата, која укључују смрт руског председника Владимира Путина, као и председника Украјине Володимира Зеленског, смену руководства у Оружаним снагама Русије и украјински удар на Кремљ.
Министар одбране Украјине Алексај Резников саопштио је да цурење тајних америчких података користи Москви, те да представљају мешавину истинитих, лажних и застарелих информација. Из Пентагона су поручили да ће "преврнути сваки камен" док не нађу извор цурења докумената.
Са друге стране, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова саопштила је да изјаве Велике Британије о плановима за снабдевање Украјине гранатама са осиромашеним уранијумом представљају озбиљну претњу, истичући да Лондон неће избећи одговорност у случају таквих испорука. 
Француски председник Емануел Макрон, у међувремену, изјавио је да "бити савезник Америци, не значи бити роб". За то време, САД су саопштиле да су увеле санкције за још 120 компанија и појединца повезаних са Русијом, те да ће наставити због напада на Украјину да преузимају акције против Москве.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.