Бригер:Србија поуздан партнер политици безбедности ЕУ,регион генерално стабилан

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Feb.2024, 13:11

Бригер:Србија поуздан партнер политици безбедности ЕУ,регион генерално стабилан

Србија је поуздан партнер и контрибутор политици безбедности ЕУ чијим мисијама и операцијама даје значајан допринос, изјавио је председавајући Војног комитета ЕУ генерал Роберт Бригер. Фото: Танјуг На питање шта би истакао као посебно добре примере војне сарадње ЕУ и Србије, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Бригер је навео ангажовање у операцији „Аталанта“ и мисије у Африци, напомињући да Србија планира да пошаље још официра у мисију у Мозамбику.
„Србија је заинтересована за сарадњу и у другим областима. Добар пример је Стална структурна сарадња – ПЕСЦО у области одбране“, рекао је Бригер у интервјуу за Политику. Додао је да Србија такође доприноси и борбеним гупама ЕУ и да са важним контигентом учествује у борбеној групи ХЕЛБРОК.
„Желим да нагласим и контакте на највишим војним нивоима, ми често добијамо позив да дођемо у војно представништво Србије које се налази у Бриселу. Осим тога учествујемо и на састанцима начелника генералштабова земаља западног Балкана где представници Војног комитета ЕУ имају могућност да размене искуства са својим партнерима“, навео је Бригер.
На констатацију да је као војни старешина био ангажован на Балкану у мисијама Еуфор „Алтеа“ и Кфор и на питање каква је по његовом мишљењу тренутна безбедносна ситуација у нашем региону, Бригер је оценио да је она генерално стабилна. Додао је да сматра да је међународно војно присуство добро и да доприноси безбедном и сигурном окружењу.
„Знамо да и даље има тензија. Постоји та ситуација застоја – земље региона желе да се интегришу у ЕУ, али пред њима је још много услова које морају да испуне. Моје мишљење је да је потребно да међународне војне снаге и даље буду ангажоване у региону чиме ће и безбедносна ситуација бити боља“, рекао је он.
Коментаришући питање поновног увођења обавезног служења војног рока, и да ли ће таква војна обавеза постати реалност широм ЕУ, Бригер је навео да су многе европске земље суочене са недостатком особља, имају проблем са регрутацијом за професионализоване снаге додајући да је неопходно пронаћи начин како мотивисати младе да ступе у оружане снаге.
„Да ли је поновно успостављање обавезног војног рока реално или није, то је питање на које се мора одговорити са политичког нивоа и то у свакој појединачној земљи ЕУ“, навео је Бригер. Додао је да многе од њих нису формално укинуле војни рок већ су престале да позивају на обавезне вежбе.
„Што се тиче војне тачке гледишта, важно је да европске земље настоје да имају заједничку амбицију да изграде снажне снаге које су способне да одговоре на будуће безбедносне изазове“, појаснио је Бригер.
На питање због чега је за ЕУ важно војно ангажовање далеко од континента, као што су мисије обуке локалних снага безбедности у Африци или поморска операција „Аталанта“ уз обале Сомалије, Бригер је навео да су све те кризе узајамно повезане и да штете свима, па и интересима ЕУ.
Brnabić: Sada je pravi trenuatak da se traži hitna sednica Saveta bezbednosti UN

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бригер:Србија поуздан партнер политици безбедности ЕУ,регион генерално стабилан се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.