Кина осудила изјаве САД-а, Велике Британије и Јапана поводом избора у региону Тајвана

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jan.2024, 12:49

Кина осудила изјаве САД-а, Велике Британије и Јапана поводом избора у региону Тајвана

Кина је данас осудила изјаве америчких, британских и јапанских званичника који су честитали новоизабраном председнику региона Тајвана и упозорила те земље због тога што пружају подршку владајућој Демократској прогресивној партији (ДПП). Фото: Танјуг/AP Photo/Amr Nabil Кинеско министарство >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << спољних послова саопштило је да изјава америчког Стејт департмента о изборима у кинеском региону Тајван озбиљно крши принцип једне Кине и три заједничка саопштења Кине и САД, као и да шаље, како је наведено, „озбиљно погрешан сигнал сепаратистичким снагама за независност Тајвана“.
„Кина се одлучно противи томе да САД имају било какав облик званичне интеракције са Тајваном и мешају се у тајванска питања на било који начин или под било којим изговором“, истиче се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова Кине.
Кинеска амбасада у Лондону је осудила, како је наведено, „некоректан поступак“ британског министра спољних послова Дејвида Камерона након што је, честитајући Лаију Чинг-теју и његовој Демократској прогресивној партији, рекао да су избори на Тајвану били „потврда живе тајванске демократије“, преноси Ројтерс.
Агенција наводи да је кинеска амбасада у Јапану уручила званичан дипломатски протест након што је јапанска министарка спољних послова Јоко Камикава честитала Лаију на изборној победи.
Нови председник региона Тајвана Лаи Чинг-те из владајуће Демократске прогресивне партије победио је на председничким изборима у суботу, али је његова странка изгубила контролу у парламенту.
Портпарол Канцеларије за Тајван при Државном савету Народне Републике Кине Чен Бинхуа изјавио је у суботу да резултати избора у региону Тајвана показују да Демократска прогресивна партија не може да представља већинско јавно мњење.
Истичући да је Тајван део Кине, Чен је рекао да избори неће променити заједничку тежњу сународника преко Тајванског мореуза да остваре ближе везе са Кином и да неће спречити неизбежан тренд поновног уједињења, пренела је раније кинеска државна новинска агенција Синхуа.
S. Koreja lansirala balističku raketu srednjeg dometa, prvu u ovoj godini

 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кина осудила изјаве САД-а, Велике Британије и Јапана поводом избора у региону Тајвана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.