Ukusni tart sa malinama

Izvor: Prva.rs, 22.Apr.2014, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukusni tart sa malinama

Sastojci:
Za krem:
3 šolje (od 250 ml) malina
1/2 šolje šećera
1 kašičica narendane limunove korice
2 kašike sveže isceđenog soka od limuna
2 kašike vode
2 veća žumanceta
2 kašike + 1 kašičica kukuruznog skroba
Malo soli
1 kašika ohlađenog putera
Kora:
1 ¼ šolje brašna
1/4 šolje naseckanih badema, pečenih, pa samlevenih
1/4 šolje šećera
Malo soli
7 kašika putera >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs <<
Ukras:
1 šolja malina
Dekoracija od limunove korice (nije obavezno)
Da biste napravili kremu pomešajte maline, šećer, limunovu koricu, sok i vodu u šerpici na srednjoj temperaturi na šporetu. Kada prokuva smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka 5 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji još 5 minuta. Stavite sve u blender ili multipraktik i miksajte dok ne dobijete glatku smesu, procedite kroz cediljku i sačuvajte dobijenu tečnost – čist krem.
Vratite je u šerpu. Umutite posebno žumanca i kukuruzni skrob – dok ne dobijete glatku smesu. Sve umešajte u krem od malina i stavite na srednju temperaturu da prokuva (oko 5 minuta). Nakon toga mešajte stalno još jedan pun minut, pa onda skinite sa šporeta. Ubacite so i puter lagano mešajući dok se sve ne sjedini. Prespite sve u posebnu posudu, pokrijte plastičnom folijom, ali je stavite direktno na samu površinu smese da se ne bi stvorila korica. Ostavite u frižideru najmanje 2 sata (a može stajati i nekoliko dana – možete je napraviti ranije).
Da biste napravili koru zagrejte rernu na 180 stepeni i nauljite tepsiju, kalup za tart u obliku kruga dužine oko 35 cm. Pomešajte brašno, mlevene bademe, šećer i so. Puter stavite u šerpicu, pa na šporet na srednju temperaturu i kuvajte dok ne zapeni, ne postane proziran, pa dobije tamno smeđu boju, posle 6 minuta. Takav smeđkasti puter dodajte u mešavinu sa brašnom i sve dobro izmešajte. Utisnite dobijeno testo na dno i stranice tepsije/kalupa. Pecite 25 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se u potpunosti ohladi.
Krem izvadite iz frižidera, pa ga rasporedite ravnomerno po ohlađenoj kori. Ukrasite malinama i limunovom koricom. Ostavite u frižideru 2 sata pre služenja.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.