Izvor: Prva.rs, 16.Maj.2014, 11:52 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Sjajna zamena za nezdrave sastojke u kolačima
Ulje zamenite sosom od jabuka
Ulje i maslac možete da zamenite a da ne ugrozite ukus ili konzistenciju. Skuvajte nekoliko jabuka u vodi, dodajte malo šećera, limunovog soka i cimeta i pustite da odstoje na vatri do pola sata.
Umesto belog koristite brašno od celih žitarica
Belo brašno zamenite onim od celih zrna žitarica. Ukoliko sumnjate u uspešnost kolača u početku možete praviti me[avinu, prvo belo brašno zamenite trećinom, a zatim polovinom navedene >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << mere u receptu.
Brašno sa celim zrnom obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, pa imajte na umu da treba da povećate količinu tečnosti u kolaču.
Med i suvo voće umesto šećera
Prepun kalorija a bez hranjivih materija, beli šećer je neprijatelj zdravlja. U receptima koji sadrže orašaste plodove šećer je poželjno zameniti medom. U kremama koristite ječmeni ili pirinčani šećer imajući na umu da su ovi prirodni zaslađivači blažeg ukusa.
Slatkoću možete postići i dodavanjem usitnjenog sušenog voća poput suvog grožđa, urmi ili suvih smokava.
Rogač umesto čokolade
Rogač je najvernija zamena čokoladi i po izgledu i ukusu, dok njegova vlakna regulišu probavu. U kolačima jednu meru kakaa menjate sa dve mere rogača i prepolovite količinu šećera.
Bademovo umesto kravljeg punomasnog mleka
Bademovo mleko za razliku od kravljeg ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, a sadrži Omega 3 i Omega 6 masti, magnezijuma, visoke koncentracije kalcijuma i vitamina E. U receptima ga koristite u jedankoj količini u kojoj koristitiekravlje mleko.