Krofne koje ne upijaju masnoću

Izvor: Prva.rs, 09.Feb.2016, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krofne koje ne upijaju masnoću

Sastojci:
1 kg glatkog brašna
2 cijela jaja i 2 žumanca
1/2 šolje šećera
1 kafena kašika soli (puna do ivica)
2 vanilin šećera
½ kesice praška za pecivo
malo narendane kore limuna
1 kafena kašika rakije
1 dcl ulja
5 dcl mleka
1 kocka svežeg kvasca
Priprema:
1. U činiji zagrejte 1 dcl mleka (ne sme da bude prevruće) dodajte 1 kafenu kašiku šećera i 1 kafenu kašiku brašna, promešajte i dodajte >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << sveži kvasac. Ostavite da se sve diže.
2. Jaja umutite sa šećerom i malom kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu, potom je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo. Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smesu kvasca).
3. Dobjenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrežite oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se dobijeni oblici podignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona podigne.
4. šerpu napunite uljem i zagrejte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrejano na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića). Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krofne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).
5. Špric za krem napunite džemom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Savet:
1. Pola kesice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će sprečiti nastajanje rupica u krafnama.
2. Mala kašičica rakije dodata u smesu sprečiće upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upitće više masnoće.
3. Kako bi vam krofne uspele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite zagrejte u rerni oko 3 minuta na temperaturi od 20 °C.
Izvor: zadovljna.hr

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.