Božićna česnica

Izvor: Prva.rs, 06.Jan.2014, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićna česnica

Sastojci 2 jaja1 paketić kvasca1/2 l mleka1 kg brašnasoPriprema 1. U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo. 2. Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. 3. Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić. 4. Spustiti česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarati ubodima male grančice - prvi odsečeni komad badnjaka. 5. Premazati celu površinu razmućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju. Ukoliko imate vešte ruke, za dekoraciju napravite tvrđe testo od brašna i vode, pa napravite ukrase po želji i nalepite na božićnu česnicu.  U zavisnosti od kraja, u česnicu mogu da se stave komadić drena, zrno žita, kukuruza ili pasulja. Pa ko šta nađe takva će mu biti sudbina naredne godine.  Pogledajte video o običajima vezanim za česnicu OVDE.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.