Izvor: B92, 30.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žuta štampa o Miloševiću

Amsterdam -- 1993. predsednik Milošević nameravao da otme suprugu holandskog princa, piše amsterdamski Telegraf.

Predsednik Srbije Slobodan Milošević nameravao je da 1993. preko tajnih službi i Željka Ražnatovića Arkana otme Mabel Vise Smit , tadašnju devojku bosanskog ambasadora u UN Muhameda Šaćirbeja, a sada suprugu holandskog princa, piše u vikend izdanju tiražni amsterdamski tabloid "Telegraf".

Pozivajući se na poverljivi dokument iz pravosudnih izvora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beogradu, u koji je imao uvid u glavnom gradu Srbije, autor Džon van den Hufel piše da je Miloševićeva tajna policija krajem 1993. ili početkom 1994. poslala u Brisel Ražnatovića i njegove ljude, takođe kriminalce, Jusufa Jusu Bulića i Milana Đorđevića zvanog Bombona, sa zadatkom da otmu Vise-Smit, koja je bila veoma uticajna u evropskim i holandskim političkim krugovima.

Vise-Smit je tada radila u Evropskom akcionom veću za mir na Balkanu, a krajem devedesetih je bila najbliža saradnica američkog milijardera i filantropa Džordža Soroša, i predsednica njegovog Fonda Otvoreno društvo, navodi se u članku, koji je objavljen na naslovnoj strani uz fotografije Miloševića i Arkana.

U vreme kada je planirana otmica, u međunarodnoj zajednici je pala odluka da holandske trupe čuvaju Srebrenicu, kao zaštićenu zonu UN u istočnoj Bosni, a Milošević je, prema pisanju "Telegrafa", u tome video prste Šaćirbeja.

Otmicom njegove devojke, srpski vrh je nameravao da dođe do poverljivih informacija kojima bi mogao da svom uticaju potčini Šaćirbeja, koji je bio glavni sakupljač novca za muslimansku armiju u inostranstvu.

Ražnatović, Bulić i Đorđević ušli su u Belgiju sa lažnim grčkim pasošima, a adresu i fotografiju Mabel Vise-Smit dostavili su im agenti srpske službe bezbednosti u Briselu.

Oni su ušli u trag i pratili Vise-Smit, čekajući da iz Beograda stigne naređenje da stupe u akciju.

"Međutim, stigao je Miloševićev nalog da se operacija obustavlja, zato što su srpski lideri, na osnovu novih informacija, došli do zaključka da bi mogla biti kontraproduktivna za srpsku stvar. Kao nagradu, Arkan i njegovi kompanjoni, koji su besneli zato što su iskorišćeni i izloženi velikom riziku ni za šta, dobili su dozvolu da napadnu bogatog srpskog ratnog profitera i oduzmu mu veliku količinu novca", piše "Telegraf".

List, u okviru opširne reportaže o beogradskom podzemlju, podseća da su Ražnatović, Bulić i Đorđević kasnije svi ubijeni pod nerazjašnjenim okolnostima.

Mabel Vise-Smit se prošle godine udala za mlađeg sina holandske kraljice Beatriks, Johana Frisa. Venčanju je prethodila velika afera izazvana problematičnom prošlošću mlade.

Vise-Smit je, naime, početkom devedestih, pre nego što je srela Šaćirbeja, bila u emotivnoj vezi sa ozloglašenim šefom holandske mafije Klasom Braunsmom koji je kasnije likvidiran.

Budući da po holandskim zakonima svaki brak u kraljevskoj porodici mora odobriti parlament, službe bezbednosti podrobno su buduću prinčevu suprugu ispitivali o njenoj prošlosti, ali je ona negirala da je sa Braunsmom bila išta više do dobra prijateljica.

Istrage su, međutim, pokazale da je Vise-Smit lagala, pa je premijer Jan-Peter Balkenende objavio da parlament zbog toga neće dati dozvolu za venčanje, što je za mladu automatski značilo da će joj biti uskraćeno zvanje članice kraljevske porodice.

Johan Friso i Mabel Vise-Smit venčali su se, uprkos tome, prošlog aprila, uz blagoslov kraljice Beatriks, a čitava afera koja je mesecima uzbuđivala holandsku javnost brzo je zaboravljena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.