Znate li šta je belmuž?

Izvor: Mondo, 06.Avg.2017, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li šta je belmuž?

U Svrljigu se ovih dana održava 12. Belmužijada - takmičenje u spremanju belmuža, a evo šta je to i kako se sprema.

Foto: ScreenShot/YouTube

Belmuž je staro pastirsko jelo koje je otprilike najsličnije kačamaku kakav se danas pravi u nekim krajevima Srbije.

Za pravljenje belmuža koristi se mladi punomasni neslani sir, ulje, kukuruzno brašno i so.

Priprema se tako što se sir rastopi na vatri, uz malo vode i ulja, a onda se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u to uz neprestano mešanje dodaje kukuruzno brašno, sve dok smesa ne postane gusta. Nakon toga se dodaje so i mesa još nekoliko minuta, a služi se uz ovčje kiselo mleko.

U Svrljigu se tradicionalno održava takmičenje, odnosno trodnevna manifestacija kada se priprema ovaj pastirski specijalitet, ali i druga tradicionalna jela. Takođe, na Belmužijadi se održava i pastirski višeboj i izbor najlepše pastirice.

Jedan od organizatora manifestacije, Vlada Krstić kaže za Tanjug da se svake godine povećava broj ekipa u pravljenju tradicionalnog pastirskog jela - belmuža.

"Nakon dva polufinalna dana, sutra ćemo imati veliko finale u kojem će se ekipe boriti za titulu, majstora belmuža", kaže Krstić.

Objašnjava da je recept za to jelo staro nekoliko vekova, da su ga pravili pastiri, koji osim mleka i brašna, nisu imali ništa, te je tako nastao belmuž, koji se služio u posebnim prilikama i za posebne goste.

Osim ekipa iz Svrljiga i Srbije, ove godine na takmičenje su se prijavile ekipe iz Grčke i Bugarske.

Učesnici objašnjavaju da se dobar belmuž, pravi od kravljeg ili ovčijeg sira, a jedan od timova učesnika je i ekipa Pelivanke Dakić.

Ona je, kaže, ove godine došla sa snahom da pravi to pastirsko jelo, a kako navodi, svake godine učestvuje na ovoj manifestaciji, pa je prethodnih godina bilo i nagrada.

Organitazor Belmužijade je Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj je opština Svrljig.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.