Životinje me nikad nisu razočarale

Izvor: Politika, 06.Okt.2012, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Životinje me nikad nisu razočarale

Teolog i „majka” mnogima u zoo-vrtu priča o spavanju na radnom mestu, strahu od loših ljudskih osobina, seksualnom životu životinja, a posebno o ljubavi tri lavice i jednog lava...

Vest dana u Beogradskom zoološkom vrtu je da nam je iz Češke stigla „mrežasta” žirafa, mužjak, koji će 12. oktobra imati godinu dana. Ova vrsta žirafa je niža. Može da poraste „samo” oko četiri metra i ima izraženije šare, kazala nam je Nađa Radović, desna ruka Vuka Bojovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << direktora jednog od najlepših vrtova tog tipa u Evropi.

Nađa je rođena 24. oktobra 1978. u Beogradu. Po obrazovanju je diplomirani teolog, a 2010, kad je došla u ovo životinjsko carstvo na Kalemegdanu, imala je desetogodišnje iskustvo veroučitelja u dve škole u Zemunu: u osnovnoj „Gornja varoš” i u školi za gluvu i nagluvu decu „Radivoje Popović”.

Otkud vi u zoološkom vrtu?

Od kad sam prohodala obožavam životinje. Pre pet-šest godina sam, uz posao u obe zemunske škole, radila i u zoološkom vrtu kao volonter, a zatim mi je ponuđeno da radim samo sa životinjama. Taj posao sam prihvatila sa oduševljenjem. Kad mi je Vuk Bojović rekao da za početak radim sa belim lavićima, mojoj sreći nije bilo kraja. Dogodilo se to uprkos činjenici da je Vuk jako strog, ali i veoma je pravičan. On se potpuno predaje poslu i to traži od svih nas.

Čiji je vrt?

Državni. Vlasništvo je grada Beograda, kao legat Vlade Ilića, koji ga je podigao 1936. Izvori prihoda su nam ulaznice i izdavanje prostora u zoo-vrtu, a Vuk je obezbedio i sponzore. Oni nam ne daju novac, ali od njih dobijamo mnogo toga u naturi: cigle, cement, kamen, meso, žito, seno, kukuruz...

Zašto niste u Evropskoj uniji zoo-vrtova?

U stalnom smo kontaktu. Nudili su nam ulazak u uniju. Čine to redovno, svake godine. Ali, njihovi uslovi su za nas neprihvatljivi. Traže velike godišnje članarine, i da sazidamo još zgrada, pratećih objekata. Mi i ovako jedva vezujemo početak sa krajem godine.

Kome prvo poželite dobro jutro?

Malim bebama koje se hrane ručno. To su ranije bili beli lavići, sad imamo crvenog australijskog kengura, a bilo je tu i mladunče vuka. Kad je merkatima, male afričkim životinje koje liče na mungose, bila potrebna nega 24 sata, tada sam spavala u vrtu. Sada poželim dobro jutro i jednom pustinjskom liscu koga zovemo Romel.

Da li vas životinje poznaju?

Kako da ne. Pođu ka ogradi kaveza kad čuju moj glas. U tim odnosima pokazuju i određene refleksne emocije; raduju se i kad me čuju i kad me vide. U toj prvoj jutarnjoj šetnji vrtom proveravam i ponašanje nekih majki prema mladuncima, jer nisu ni sve majke brižne.

Kakav je seksualni život u vrtu?

Beogradski zoološki vrt ima najveći procenat rođenja prirodnim putem. U drugim vrtovima se rade veštačke oplodnje. Tako je seksualni život u vrtu na najvišem nivou. Nema vrste koja u našem vrtu nije donela na svet mladunce. Bojović kaže da je taj „seksi virus” prešao sa njega na životinje. Jer, on iz dva braka ima četvoro dece i petoro unučadi.

Koje životinje posebno volite?

Moja najveća ljubav su velike mačke, lavovi. Posebno beli lavovi. Oni nisu albino. Nisu oni bez melanoma u koži, što dovodi do izuzetne bele boje kože i dlake. Beli lavovi ne ostaju bez pigmenta, već nastaju kad im se u toku razmnožavanja ispolji recesivni gen. Mi imamo 11 belih lavova. I centar smo sveta kad je reč o belim lavovima. U svetu ih ukupno ima samo oko 300. Lavovi, u zatočeništvu, žive do 25 godina. Naš najstariji lav je u osmoj godini, a najmlađi imaju deset meseci. A najstariji stanovnik vrta je američki aligator Muja. On je tu od osnivanja vrta, a ne zna se tačno kad je došao na svet.

Kad su u vrt stigli beli lavovi?

Bilo je to 2005. Naš veliki dobrotvor i prijatelj Nik Ančić, poslao je, iz južne Afrike u Beograd, mužjaka Vamba i ženku Šumbu. Bili su mladi i nisu pokazivali želju da se pare, pa je Nik poslao u Beograd još jednu belu ženku Mašu, a iz Subotice im se pridružila žuta ženka Kjara. Okružen s tri lavice Vimbo se „probudio”. Tada je nastao ljubavni vatromet. Jer, da bi lavica ostala u „blaženom stanju” mora da se pari i do – dve hiljade puta! I posle toga su na svet došli svi lavići.

Koji lav je baš vaš?

To je beli lav Dušan. Njega je 2010. okotila lavica Šumba. To je njeno prvo mače. Nažalost, nije baš znala šta bi trebalo sa njim da radi. Onda sam ga, sa kolegom, hranila na cuclu i on zna da sam mu ja „majka”. U njegov kavez sam ulazila sve do pre sedam meseci. Jer, svoju ljubav je iskazivao vrlo grubo, pa nisam imala snage da se izborim sa njim, a vrlo je opasno da oseti da je jači od mene. A on, kao svaka životinja, oseti strah onoga sa kim je u kontaktu. Dušan je sad u Boru.

Da li imate svoju ljubav?

Nemam mladića. Ali, ne plašim se ljubavi. Imaću je. Kad se to dogodi biću kao lavica Šumba... Mladići se, pomalo, plaše posla kojim se bavim. Sve im je to vrlo neobično. Postavljaju mi i čudna pitanja...

Čega se plašite?

Svega što nisam ja. Plašim se loših ljudskih osobina.

Koliko volite ljude?

Ne kao životinje. One me nikada nisu razočarale, a ljudi jesu – uvek. Životinje su verne. One vas vole bez ikakvih uslova. A kad vas ne vole, one vam to jasno pokažu. Uostalom još početkom Novog doba rimski književnik i filozof Lucije Seneka je rekao:„Što više upoznajem ljude, sve više volim životinje”.

-----------------------------------------------------------------------

Životinje imaju uređeno društvo

Šta sve može da se nauči u vrtu?

Na ovu temu ovde pričamo o sudbini pauna Mihajla koji se udvarao paunici, a ona nije htela njega. Uzela je nekog olinjalog. Taj stav pauna i paunice može da se preslika i na ljude. I još mnogo toga tu može da se nauči. Životinje imaju uređeno društvo. Uvek znaju ko je glavni i vrlo često se krvavo bore za to mesto. Ali, poraženi dobro prihvataju poraze. Znaju da još nisu alfa u čoporu.

objavljeno: 07.10.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.