Ženama nije teže udovoljiti nego muškarcima

Izvor: Politika, 04.Nov.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženama nije teže udovoljiti nego muškarcima

Odeća za žene mi je uvek bila strast koja me je pokretala, a muška linija je ono što volim da nosim, kaže njujorški dizajner

Iako nije sportista, pa čak i ne vežba redovno, američki dizajner Aleksandar Vang (31) proslavio se sportskom odećom. Uvek ga je inspirisala njena funkcionalnost, uz inovacije u tehnologiji izrade materijala. Nedavno je dobio priliku da za švedsku kompaniju „Ejč end Em” uradi celu kolekciju u sportskom stilu, sa komadima koji mogu da se nose >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u teretani, na ulici, ali i u večernjim izlascima.

Vang je rođen u San Francusku gde je i odrastao. U Njujork se preselio sa osamnaest godina, uveliko opčinjen modom. Bila je to lična fascinacija, jer ni njegova porodica ni prijatelji nisu pratili šta se dešava u modnoj industriji. Upisao je poznati koledž za dizajnere „Parsons”, ali ga je napustio posle druge godine, jer je osetio da mnogo više uči tokom prakse u modnim kućama. U 22. godini je pokrenuo sopstvenu modnu liniju i doživeo uspeh kakvom se nije nadao. Krajem 2012. godine postavljen je za kreativnog direktora ugledne francuske modne kuće „Balensijaga”, čije je sedište u Parizu. Povodom premijere kolekcije koju je uradio kao najnoviji gost-dizajner švedskog modnog lanca (posle Karla Lagerfelda, Donatele Versače, Džimija Čua, Lanvena i drugih) mejlom je odgovorio na pitanja za intervju za „Politiku”.

 

Opišite u tri reči kolekciju koju ste kreirali za „Ejč end Em”?

Urbana. Funkcionalna. Zabavna.

Kako se osećate kao Amerikanac u Parizu? Ima li razlike u načinu na koji Amerikanci i Francuzi tretiraju modu?

Kad sam u Parizu, moj život je veoma posvećen radu za „Balensijagu”. Uključen sam u svaki aspekt brenda, ne samo dizajn, već i prodaju i komunikacije, tako da mi je radni dan dug i intenzivan. Postoji velika razlika između dva grada i to mi pomaže da ono što radim u svakom od njih bude jasno odvojeno.

Dizajnirate za dva brenda, „Aleksandar Vang” i „Balensijaga”. Da li je to komplikovano u kreativnom smislu?

Imam sreće da mi uopšte nije komplikovano. To su za mene dve sasvim odvojene stvari. „Aleksandar Vang” je ličan. Na meni je da odredim DNK kuće i odlučujem kako ćemo da se razvijamo i rastemo. Taj moj rad se uglavnom zasniva na nekom unutrašnjem osećaju i rastemo prirodno. „Balensijaga” je jedna od najcenjenijih modnih kuća sa davno određenim genetskim kodom. Moja uloga je da to pomerim unapred tako da ova kuća bude važna danas i u budućnosti. Kolekcija „Aleksandar Vang za ’Ejč end Em’” je takođe posebna. Uglavnom je to nov dizajn, zasnovan na sportskoj odeći i odražava suštinu brenda.

Dizajnirate i za žene i za muškarce. Da li je ženama teže udovoljiti?

Počeo sam sa odećom za žene i to je uvek bila strast koja me je pokretala. Muška linija je veoma važna za kompaniju, ali to je više ono što ja volim da nosim. Ne mislim da je ženama teže udovoljiti nego muškarcima. Mislim da oba pola dobro reaguju na odeću koja im se sviđa i koju žele da nose.

Imate radnje u Kini, odakle vaša porodica vodi poreklo. Kako su Kinezi prihvatili vašu estetiku?

Od samog početka moja linija se zasnivala na nepretencioznom pogledu na svakodnevne odevne predmete, kao što su majice, farmerke ili duksevi. Humorom i eksperimentisanjem ih dižemo na viši nivo i dajemo naš senzibilitet. Linija je pokrenuta u Njujorku i kako smo se razvijali, shvatili smo da ljudi iz celog sveta, bez obzira kojim jezikom govore, traže nove verzije tih istih komada. Tako je i u Kini i svuda gde imamo radnje.

Jelena Kavaja

objavljeno: 05.11.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.