Izvor: B92, 11.Okt.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želi da unovči put u kosmos

Bajkonur -- Amerikanac Ričard Geriot izjavio je da namerava da uz pomoć komercijalnih aktivnosti unovči svoje turističko putovanje u kosmos.

"Pokušaću da tokom ekspedicije dokažem da privatna lica (koja putuju u kosmos) mogu da se bave komercijalnim aktivnostima koja bi omogućila da povrate novac potreban za ovo putovanje", izjavio je Geriot na konferenciji za novinare održanoj na kosmodromu u Bajkonuru, u Kazahstanu, odakle će sutra otputovati u svemir.

"Mislim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ću u tom smislu učiniti značajan korak", dodao je svemirski turista koji je izdvojio 30 miliona dolara za učešće u misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici koja će trajati dve sedmice.

Tokom te misije, Geriot će izvesti eksperimente na bakterijama koje je moguće izvesti samo u svemiru gde nema gravitacije. Za te eksperimente platiće mu nekoliko kompanija.

Jedan od astronauta, Amerikanac Majkl Finke izjavio je da će na Međunarodnoj svemirskoj stanici biti izvedeni radovi na proširenju koji će omogućiti boravak šest kosmonauta, umesto sadašnja tri.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.