Izvor: Luftika.rs, 11.Dec.2022, 10:19

Zbog zviždanja, dobacivanja i nabacivanja na ulici uskoro do 2 godine zatvora

Seksualno uznemiravanje žena u javnosti, a koje podrazuzmeva zviždanje, dobacivanje i nabacivanje na ulici, biće u Velikoj Britaniji, po predloženom zakonu, kažnjivo sa dve godine zatvora.
Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman već je podržala zakon, koji je predložio ministar Greg Klark, po kom će takvo ponašanje biti smatrano prekršajem, insistirajući da svaka žena treba da se oseća bezbedno dok šeta ulicama, prenosi RTS.
Seksualno uznemiravanje u javnosti je >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << već nedozvoljeno, ali ne postoji kao zaseban prekršaj.
Britanske vlasti, ovim potezom, ne samo da žele da ohrabre žene da prijave takva iskustva, već i da učine zakon „jasnijim građanima i policiji“ tako što će naglasiti ozbiljnost takvog ponašanja, prenosi Independent.
Predlog predstavlja amandman na Zakon o javnom ponašanju iz 1986. godine, a njime se uvode strože kazne za počinioce pa je maksimalna kazna povećana sa šest meseci na dve godine.
Predlagač Greg Klark kaže da je utvrđeno da je takozvano nabacivanje i seksualno uznemiravanje u javnosti veoma raširen problem.
Pod zakon će potpasti svako ko je počinio delo po definiciji „namernog uznemiravanja ili uzrokovanja straha“ kod osobe na osnovu njenog pola.
Takvo ponašanje pokriva preteće, zlostavljajuće ili uvredljive reči i ponašanje.
Britanske vlasti razmatraju da tome dodaju i druga ponašanja, poput praćenja nekog, nepristojnih gestova, komentarisanja u pravcu žrtve ili spore vožnje uporedo sa njom.
Izvor: RTS, Independent, 021
Se*s van braka postaje krivično delo, a vređanje predsednika kažnjivo

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Usvaja se zakon: Ko dobacuje ženama na ulici ide u zatvor

Izvor: B92, 11.Dec.2022

Zviždanje, dobacivanje i nabacivanje ženama biće kažnjivo sa dve godine zatvora, predlog je zakona u Velikoj Britaniji.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.