Izvor: Luftika.rs, 08.Apr.2024, 12:16

Zašto transakciona analiza može biti odličan okvir za rešavanje problema

U psihološkom savetovanju i performans koučingu se ne vodim nužno samo jednim teorijskim pravcem. Ipak, do sada me je mnogima poznata transakciona analiza najviše oblikovala.
Transakciona analiza je teorija ličnosti i teorija komunikacije. Odgovara na dosta pitanja o tome zašto se na neki način osećamo, nešto mislimo, nekako se ponašamo – u to uključujući i “komuniciramo”.
Mnogima je u početku zbunjujuć naziv pravca “transakciona” analiza, jer reč “transakcija” vezuju isključivo za poslovanje i kretanje novca. Međutim, latinski pasiv “trans-actus”, od kog ostale reči potiču, označava nešto sprovedeno, zaokruženo, ali i “preneto”, u vidu komunikacije. Ne nužno novčane transakcije....

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.