Zašto se kaže da je kurkuma začin zlata vredan

Izvor: Story, 12.Feb.2016, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se kaže da je kurkuma začin zlata vredan

Kurkuma je poznata širom sveta zahvaljujući višestrukim lekovitim svojstvima...

Foto: Profimedia

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira (Zingiberaceae) koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korena priprema se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.

Ona je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Aktivni lekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Ako slučajno vidite na etiketi proizvoda broj E100, bez straha. To >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << je prirodna boja kurkumin.

Medicinska svojstva ovog začina postupno su se razotkrivala tokom stoleća, a već odavno je potvrđeno da kurkuma deluje snažno protivupalno. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba, od raka do Alchajmerove bolesti. U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam.

Kurkuma se koristi za:

jačanje probave

obnavljanje crevne flore

smanjenje nadutosti

čišćenje jetre i žuči

normalizaciju menstruacije

smanjenje upala kod artritisa

čišćenje krvi

stimulisanje rada metabolizma

kožne probleme

tegobe disajnih puteva

protiv gljivica i bakterija

protiv crevnih parazita

Kurkuma - začin dugovečnosti

Po nutritivnim vrednostima, kurkuma je bogat izvor gvožđa, mangana, vitamina B6, dijetetskih vlakana i kalijuma. Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je delotvorna u lečenju artritisa, dermatitisa i ekcema, groznice, infekcija, čira, kamenja u bubregu i žuči.

Lek protiv gripa i prehlade

Ovaj prirodni antibiotik ima snažno protivupalno delovanje, koje osim što jača imunitet, ubija bakterije i uzroke bolesti. Ne izaziva neželjene efekte za vašu probavu i crevnu mikrofloru, pa je u potpunosti siguran za upotrebu.

Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava. Konzumacijom meda i kurkume poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crevima.

Sastojci:

100 g meda

1 kašika kurkume u prahu


Pomešajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i sipajte ih u čistu teglu. Čim primetite prve simptome prehlade ili gripa, lek uzimajte na sledeći način:

Prvi dan: uzmite pola kašičice leka svakih sat vremena.

Drugi dan: uzmite pola kašičice svaka dva sata.

Treći dan: uzmite pola kašičice tri puta dnevno.

Poželjno je da lek ne gutate odmah, nego ga ostavite u ustima, dok se ne otopi. Mnogi kažu da nakon tri dana uzimanja ovog leka svi simptomi nestaju, a radi lakše konzumacije možete ga dodati u toplo mleko ili čaj.

Izvor: Net.hr

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.