Zašto se OVO stvara na čokoladi

Izvor: Mondo, 08.Feb.2017, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se OVO stvara na čokoladi

Barem jednom ste otvorili čokoladu koja je imala nekakav beli sloj, nalik prahu? Evo o čemu je reč i da li je štetno.

Foto: Instagram/iyummycake

Taj sitni beli prah na čokoladi stvara se zbog šećera - i saglasićemo se da ne izgleda baš lepo. Ipak, ne brinite jer vam neće uništiti taj slatki zalogaj. Reč je o bezbednim hemijskim promenama koje se događaju iz različitih razloga.

U čemu je štos? Prva čokolada za žene

Najčešće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << beli prah se stvara nakon što je čokolada bila izložena vlažnim uslovima, pa je šećer upio vlagu. Zato, ako se čokolada ne čuva na suvom i ne previše toplom mestu, šećer će se pokvasiti od vlage, zatim se osušiti, a vaša poslatica će biti prekrivena tankim slojem belih čestica.

Napravite sami čokoladu

Takođe, može se desiti da se masnoća koja se nalazi u čokoladi "preseli" na površinu, ukoliko je vaša poslastica otopljena na toploti, pa stavljena u frižider, recimo. Mada je u najvećem broju slučajeva kada masnoća "ispliva" na površinu reč o neprilagođenoj temperaturi prilikom pravljenja čokolade.

U tom slučaju, "fleke" na čokoladi neće biti bele, već braonkaste.

Sometimes we post beautiful, perfectly glossy chocolate bars. And then sometimes you walk by a tub that looks like this, and stop and think that’s just as beautiful and perfect too. #chocolatebloom #askinosie

A photo posted by Askinosie Chocolate (@askinosie) on Jan 6, 2017 at 8:20am PST

Drugi krivci za pojavu masnoće na površini čokolade su punjenje čokolade hladnim filom ili korišćenje nekvalitetnog kakao putera.

Jednostavan način da sve to izbegnete je da čuvate čokoladu na suvom i ne previše toplom mestu. Ipak, ako dobijete ili kupite ovakvu čokoladu, a ne mili vam se da je pojedete takvu, možete da je istopite i tako se zasladite.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.