Zašto psujemo kada se iznerviramo

Izvor: Mondo, 06.Avg.2017, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto psujemo kada se iznerviramo

Da li se i vama dešava da kada se iznervirate počnete da “sipate” psovke za koje niste ni znali da postoje u vašem rečniku?

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Ukratko rečeno, kada se iznerviramo, psovke su nam kao "izduvni ventil" da što pre izbacimo negativne emocije iz sebe.

"Kada smo ljuti, psovke imaju gotovo katarzično dejstvo. Psovanje je dobar način da izađemo na kraj sa jakim emocijama, a postoje čak i naučni dokazi da to može da >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nam pomogne da podnesemo bol", kaže dr Rebeka Rouč.

Ona kaže da psovanje takođe može da "naglasi i intenzivira poruku koju želimo da prenesemo", možda čak i da je učini značajnijom.

Studija sprovedena nešto ranije je pokazala da ljude koji psuju doživljavamo kao iskrenije.

To istraživanje ima smisla jer najveći broj ljudi psuje spontano, time iskazujući emocije (uzbuđenje, ljutnju, bes…) zbog čega nam deluju iskrenije, prirodnije.

"Naravno, postoje neke situacije kada je psovanje krajnje nepristojno i kada može potpuno da nam skrene pažnju sa konteksta i poruke", dodaje Roučova.

Da li i vi psujete kada se iznervirate ili i tada pazite šta govorite?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.