Zašto nas boli stomak nakon trčanja ili smeha?

Izvor: JavneVesti.com, 11.Jun.2014, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nas boli stomak nakon trčanja ili smeha?

Svako od nas je bar jednom, tokom trčanja ili ludačkog napada kikotanja osetio bol u levoj strani abdomena. Ne treba da se plašite, to je nešto sasvim normalno i svima se dešava

 
Trčanje i smeh su aktivnosti koje imaju jednu zajedničku stvar, naprezanje dijafragme. Ukoliko se jako smejete, udišete puno vazduha, širite pluća i tako gurate dijafragmu na dole. U isto vreme, vaši stomačni mišići rade i guraju isti organ na gore. Sve se to dešava mnogo puta u minuti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << />  
 
Ova “kompresija” dijafragme dovodi do bola. Isto to se dešava i tokom trčanja. Međutim, ukoliko ste nekada, prilikom jakog smeha ili trčanja osetili, pored bola u stomaku i bol u desnoj ruci, znajte da to već može biti traumatično iskustvo, jer su to simptomi pred srčani udar.
U pitanju su samo grčevi, jer isti nerv koji se nalazi u dijafragmi, dolazi i do desne ruke. Kako biste ovo izbegli, pokušajte da se smejete u prekidima. Između dva napada smeha, napravite pauzu sa dva duboka uzdaha. Takođe, pokušajte da izbegnete velike obroke pre trčanja.

Nastavak na JavneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.