Zašto nam se onim danima jede čokolada

Izvor: Mondo, 17.Jan.2018, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto nam se "onim danima" jede čokolada

Gotovo svaka žena ima taj "problem" - kad dođu oni dani u mesecu, odnosno menstruacija, užasno nam se jedu slatkiši, posebno čokolada. Evo zašto.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Kada imate grčeve u stomaku ili vam se pojavljuju bubuljice na lice, sve što želite je nešto slatko što će vam skrenuti pažnju sa toga koliko se grozno osećate. To nešto je najčešće čokolada, i ne slučajno…

Dijetetičarka Melani Mekgrajs objasnila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je ovu "čokoladnu zagonetku".

Mnogi veruju da to što nam se jedu slatkiši ima veze sa disbalansom hormona do kojeg dolazi u menstrualnom ciklusu. Tokom menstruacija opada nivo progesterona i estrogena i to je razlog zbog kojeg osećate glad.

Takođe, opada i nivo serotonina, dok istovremeno raste nivo kortizola.

Smanjenje tog hormona sreće u kombinaciji sa povećanjem hormona stresa dovodi do gotovo nekontrolisanje želje za slatkišima, jer na taj način telo pokušava da poveća nivo serotonina i da se oraspoloži.

Uprkos tome što su mnogi ubeđeni u ovu teoriju, Mekgrajsova priznaje da ne postoje definitivni dokazi da je hormonski disbalans uzrok želje za čokoladom.

Imajući to na umu, istraživači su potražili moguće psihološke razloge zašto nam je u "tim danima" tako potrebna čokolada.

Mekgrajsova je 2004. godine sprovela studiju i uporedila želju za čokoladom kod žena iz Španije i Amerike.

Mnoge Amerikanke navele su da baš u tom periodu osećaju najveću želju da jedu čokoladu, dok su Španjolke navele da im se ta poslastica najviše jede u vreme večere ili dok rade, ali da to nema veze sa menstruacijom.

To je razlog zbog kojeg mnogi smatraju da je želja za čokoladom zapravo naučena, a da to nije prava potreba.

Mnoge žene povezuju sa menstruacijom, što je razlog zbog kojeg automatski osećaju želju da je jedu pre ciklusa.

"Nakon analiziranja svih tih istraživanja, verujem da je želja za čokoladom pre menstruacija kombinacija fiziologije, psihologije, ali i kulture", kaže Mekgrajsova.

"Hormonalne promene koje se događaju baš pred menstruaciju dovode do toga da osećamo umor, da smo pod stresom, pa nije toliko neobično što utehu tražimo u svojoj omiljenoj poslastici", zaključuje ona i dodaje da tako same kreiramo ciklus koji podrazumeva da ćemo svakog meseca u određeno vreme osećati potrebu za slatkišima.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.