Zapažanja iz ličnog prtljaga

Izvor: Glas javnosti, 08.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapažanja iz ličnog prtljaga

Najnovija knjiga Jasmine Mihajlović „Putna kolekcija“(izdavač „Alnari“) objavljena samo nekoliko dana pred Novu godinu privukla je pažnju naše čitalačke publike. Reč je o delu koje na našu književnu scenu vraća lepotu putopisa na jedan sasvim originalan način. Knjiga obiluje kako opisima mesta i predela u kojima je naša sagovornica boravila poslednjih godina, tako i ličnim utiscima, zapažanjima, zapisima sa dalekih putovanja.

Kako biste kao autor potonjim čitaocima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << predstavili „Putnu kolekciju“?

- Putna kolekcija je, kao što joj sam naslov kaže izbor putopisnih priča, iz raznih krajeva sveta. Te priče govore o tajanstvenim mestima, porodicama, kućama, neobičnim predmetima, hotelima, zgodama i nezgodama koje svako putovanje nosi. One su privatne minijature, sećanja, intimna zapažanja mikro i makro sveta koji jedan putnik nosi po povratku kući kao večni virtuelni prtljag ili kao poklon sebi.

Šta za vas znače putovanja?

Putovanja su otkrivanje nepoznatog i otkrivanje sebe. Ove godine sam, sticajem okolnosti, putovala potpuno sama na Maltu, u Antaliju i u Egipat. Zapanjila sam samu sebe na tim putovanjima. Ličilo je na eksperiment - snađi se u ekstremnim uslovima. Iako sam boravila u ultrarazvijenim turističkim sredinama, pošto sam bila sama, sve je ličilo na avanturu. Ponekad komičnu, češće zastrašujuću. Putovanja, uopšte uzev imaju tu draž da su uvek avanture, premijere pune neočekivanih prepreka i iznenađenja. U krajnjoj liniji potpuno je svejedno da li putujete vozom na liniji Beograd-Bar ili letite avionom na put oko sveta. Avantura neće izostati. Vaša ličnost će jedino te događaje pretvoriti u pozitivne ili negativne uspomene.

Sve vaše knjige afirmišu pozitivan životni stav. Kažete u jednoj od njih da „ljubav počinje od nas“. Zašto to tako brzo zaboravljamo?

- Zato što ne volimo sebe! Učili su nas da, pre svega poštujemo, pa onda i volimo sve i svašta, a niko nas nije učio da ljubav počinje od nas. Mi smo sebi nezamenjivi. Ako mrzim svoje telo, svoj organizam, svoje postupke, sopstveni život u krajnjoj liniji, kako ću voleti onog pored sebe, svoju porodicu, posao ili naciju!

KNJIGA JE DETE

Stara godina 2008. je otišla. Kako ćete je pamtiti?

- Ova godina je bila jedna od najstrašnijih u mom životu. Kada bih za 2008. popunjavala anketu o stresu, sve kvadratići sa odgovorom „da“ bi bili štiklirani. Gubici, nesreće, maleri... Kraj godine je popravio „Alnari“ izdavši knjigu „Putna kolekcija“, a za svakog pisca, knjiga je dete. Dakle, ipak sam završila godinu jednim radosnim rođenjem.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.