Zanimljivo inženjersko rešenje: Vijugavi plutajući most VIDEO

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 19:42

Zanimljivo inženjersko rešenje: Vijugavi plutajući most VIDEO

Brzina je ograničena kako ne bi napravio veliki talas,

Smešten u okrugu Sjuanen u jugozapadnoj provinciji Hubej u Kini, plutajući most Šiziguan je jedan od najspektakularnijih mostova na svetu, odnosno najveći je plutajući most i čak je uvršten u Ginisovu knjigu rekorda.

Ovaj jedinstveni pontonski most nalazi se unutar slikovitog područja Šiziguana okruženog bujnim zelenim šumama i poznat je i kao vodeni put Šiziguan jer hodanje ili vožnja mostom daje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudima neverovatan osećaj kretanja po površini vode.

Poznat kao Dugački most snova, proteže se duž reke Ćingđang. Dužina iznosi 500 metara,a širina 4,5 metara. Izgrađen je iznad vijugave tirkizne reke koja doseže dubinu od 60 metara.

Most, naravno, ima ograničenje brzine kako ne bi napravio veliki talas, a za javnost je otvoren 1. maja 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.